Világszerte fogynak a bankautomaták

2018. április 17. kedd - 16:03 / piacesprofit.hu
  •    

Lassan, de biztosan eltűnnek a drágán üzemelő pénzautomaták, helyüket az online kereskedelem és a kártyás fizetés veszi át, mondják a német bankok szakemberei.

 

Németországban 1968-ban, Tübingenben állították fel az első pénzkiadó bankautomatát. A múlt év végére több mint 58 ezer működött, de már háromezerrel kevesebb, mint három évvel korábban.

bankautomata

Fotó: SXC

Míg a bankok azelőtt évente ezerszám állították fel az új ATM-eket, a trend megfordult. Az egyik ok a költség: egy automata üzemeltetése évi húsz-huszonötezer euróba kerül, többek között azért, mert a gépek elleni merényletek, utánuk a magas helyreállítási költségek miatt igencsak felszöktek a biztosítási díjak.

Ugyanakkor egyre kiterjedtebb az online kereskedelem, míg a boltokban az emberek növekvő része fizet készpénz helyett

Egyre többet járunk mobilbankba
A K&H várakozásai szerint az idén tovább nő a mobilbank szerepe: év végére már 180 ezer felhasználóra számítanak, mindezzel együtt pedig a mobiltárcás forgalomban is növekedés várható.

elektronikusan, egyre több kereskedelmi egységben, sőt készpénzt is felvehetnek a bankkártyával.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy Kínában eltűnőben vannak a pénzautomaták, helyüket a mobilok veszik át. A változás előnyös nemcsak a fogyasztónak, hanem a kereskedőknek is, hiszen nem kell naponta bevinniük a készpénz-bevételt a bankba.

Az európai automaták egyelőre ugyan maradnak, de számuk csökkenni fog, vélik a szakemberek: Németországban tavaly 1600-at szereltek le.

(Forrás: n-tv)