Velünk van a netünk

2008. október 08. szerda - 09:20 / Majoros Ferenc
  •    

Az internetelérhetőség pár éve még álom volt ott, ahová nem ért el vezetékes hálózat. A technikai fejlődés azonban ma már ott tart, hogy az internet mobilhálózaton, mikrohullámon, de akár műholdon keresztül is elérhető, kábelek, vezetékek nélkül. Utazhatunk vonaton, vagy szabadságra mehetünk a legeldugottabb vidékre is. A netünk velünk van.

Egy ország jövőjét nagyban befolyásolja, hogy társadalma mennyire tud megfelelni a kihívásoknak. Napjaink egyik ilyen feladata az internet tudatos használata. Azé az eszközé, amely már kilépett az asztali számítógépek helyhez kötött világából. A laptopok árának folyamatos csökkenésével és a mobilinternet megjelenésével pedig igen széles réteg számára nyílik meg a világ bárhol, bármikor. Persze nem mindegy, hogy milyen sebességgel tudjuk használni a világhálót információgyűjtésre, telefonálásra, levelezésre, letöltésre, munkához, szórakozáshoz.

Terjedő szélessáv

Hazánk szélessávú lefedettsége 2008 januárjára 14,2 százalékra nőtt, de még mindig az EU-átlag (20 százalék) alatt van. Ma az internettel rendelkező háztartások közel 90 százalékában szélessávon kapcsolódnak a világhálóra, ami viszont meghaladja az EU átlagot – tudta meg a Piac & Profit Molnár Szilárdtól, a BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ kutatási igazgatójától, aki szerint a mai szélessávú hozzáférések 85-90 százalékát az ADSL és a kábelhálózati technológia adja.

Ennek ellenére egyre többen vannak, akik vezetékek nélkül érik el a világhálót. Azok számára, akik a mobiltelefon nyújtotta lehetőséget választják, örömteli a hír, hogy a szolgáltatók nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi hálózat építésére. Szükség is van erre, hiszen komoly hátrányt jelent a vezetékes elérhetőséggel szemben, ha a mobilinternet egy vastagabb falú házban akadozik, míg annak kertjében fennakadás nélkül használható. Ezért egy olyan mobilinternet-hálózat, amely az épületek belsejében is lehetővé teszi a megbízható netkapcsolat létesítését, versenyképesebbé teszi a szolgáltatást.

Az ország különböző területein az adatátviteli sebesség is különböző, ha mobilinternetet használunk. Ezért neheztelünk is, ha egy vonatút során egyszer pillanatok alatt, máskor pedig hosszú másodpercek után érjük csak el a megcélzott oldalt. Igaz, tíz éve ki gondolta volna, hogy a vasúti kocsikban az internet minden gond nélkül elérhető lesz!

Nehéz az összehasonlítás

Ma már a nagy lélekszámú településeken, a népszerű üdülő- és pihenőövezetekben akár a 7,2 megabájt/másodpercre képes 3G-s hálózatokra is fel tudunk csatlakozni. A szolgáltatók ezzel párhuzamosan folyamatosan haladnak a kisebb lakosságú települések felé is. A Vodafone hálózatából jelenleg már nagyjából 150 településen érhető el jó beltéri lefedettséggel a nagy sebességű internet.

A Pannonnál is előtérben van a 3G/HSDPA hálózat széles körű kiépítése, és a cél az, hogy 2009 végére az ország valamennyi ezer főt meghaladó lélekszámú településén kiépítse a mobil szélessávú hozzáférést. A legnagyobb adatátviteli sebességet kínáló, videotelefonálást is lehetővé tévő 3G/ HSDPA hálózat ma már így is közel 360 településen, az ország területének csaknem 30 százalékán áll a Pannon ügyfeleinek rendelkezésére. Emellett a cég az ország területének 90 százalékán biztosítja az e-mailezésre és böngészésre jól használható, úgynevezett EDGE hálózatot, amely gyakorlatilag az ország minden lakosának elérhetővé teszi az internetet. A Vodafone szélessávú vezeték nélküli internethálózatát a lakosság több mint a fele élvezheti. Egy év leforgása alatt a cég szélessávú internet (HSDPA)-forgalma közel az ötvenszeresére növekedett. A T-mobil mobilinternet-hálózatának forgalma tavaly a nyolcszorosára, a Pannon internethálózatán lebonyolított forgalom pedig több mint a hétszeresére nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Azt, hogy mennyien fizetnek elő mobilinternetre, mindhárom szolgáltató üzleti titokként kezeli. Konkrét számokat az összehasonlíthatóság hiánya miatt nem ad meg a Vodafone. Az értékesítést a cégcsoport által fejlesztett, többfunkciós USB modem is segíti.

Az eladások a vezetékesinternet-szolgáltatók eladásainak nagyságrendjében alakulnak, ami jól mutatja, hogy a vezeték nélküli internet nemcsak kiegészítheti, hanem helyettesítheti is a vezetékest – állítja Török Péter, a Vodafone Mobile Broadband senior menedzsere.

Jelenleg még nincs olyan egységes, a Nemzeti Hírközlési Hatóság által is elfogadott definíció, amely alapján pontosan meghatározható, kit is tekintünk mobilinternetezőnek – fejezte ki sajnálkozását dr. Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója. Van, aki a telefonkészülékén keresztül használja az internetet mint szolgáltatást, míg mások külön előfizetőként, számítógépen keresztül.

Netet a vidéknek

Mindebből levonható az a következtetés, hogy a vezetékes és a mobil szolgáltatók elsősorban a nagyobb népsűrűségű területekre koncentrálnak. A technológiák fejlődése azonban a falvakban, tanyán élők számára is hozzáférhetővé tudja tenni az internetet, szélessávon.

Csongrád megyében például most állította fel hálózatát a Syscomp, amely a mikrohullám segítségével ad netelérést. A cég ott van például Kübekházán, ahonnan a térség vezetékes szolgáltatója kivonult. Dancsok Zoltán ügyvezető szerint a szolgáltatásokban – tárhelybiztosítás, levelezésicím-darabszám, szerviz – kell többet nyújtaniuk ahhoz, hogy versenyben legyenek a többi szolgáltatóval és technológiával. Ők már 5,4 gigahertzes frekvencián szolgáltatnak, amelyen a korábbi 2,4 gigahertzesnél stabilabb az elérés, az erősebb jelnek köszönhetően. A nagyobb frekvencia segítségével jobban ki tudják küszöbölni az időjárás – leginkább az esők – okozta nehézségeket.

Az internet ma már műholdon keresztül is elérhető, igaz, az ASTRA cég ASTRA2Connect termékét hazánkban még nem árulja egyetlen szolgáltató sem. A le- és feltöltést is lehetővé tevő adó-vevő készüléket Németországban viszont 40 euróért is be lehetett szerezni, s azóta a vásárlók előszeretettel viszik magukkal, amikor hosszabb szabadságra mennek.

A cikk megjelent a Piac és Profit szeptemberi számában.