Van élet a mobilon túl is – néhány tanács függőség ellen

2018. szeptember 05. szerda - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Kevés a szabadidőnk – és abból is sokat elvesznek az elektronikus kütyük, főleg a mobil. Mit tehetünk ellene? Az alábbi tanácsokból okulhatunk.

Mobiltelefonjaink végtelen áramban továbbítják nekünk az információkat s ha nem vigyázunk, függővé válunk, állandóan a készüléket nyomogatjuk, ahelyett, hogy valami fontosabbat csinálnánk – vagy éppen pihennénk, kikapcsolódnánk. Alább néhány tanács, mit tehetünk ennek megakadályozására.

okostelefon mobil kézben

Kép:Pexels.com

1. Használjuk a repülőgép-beállítást akkor is, amikor nem vagyunk a levegőben, ha fontos munkát végzünk, vagy kedves barátunkkal beszélgetünk. Nagy különbség, ha a mobil csak ott lapul, csendben a zsebünkben, vagy állandóan halljuk, érezzük a különböző szolgáltatásoktól érkező jelzéseket. Azok megvárnak, megnézhetjük őket később, amikor kész a munkánk és elbúcsúztunk barátunktól.

2. „Tereljük el” a szolgáltatásokat, amelyek a leginkább elvonják figyelmünket és használatuk a legtöbb időt veszi igénybe, Tegyük át azokat padunkra, laptopunkra, vagy asztali gépünkre – a mobilon mradjanak a legfontosabbak.

Kikapcsolhatjuk-e hivatali mobilunkat munkaidő után?
Számítson be a munkaidőbe, ha a munkahelyre utazva, vagy hazatérve még mindig a feladatainkkal foglalkozunk a mobilon, vagy laptopon? Blokkolhatjuk-e mobilunkat és a munkahelyi e-mailjeinket?

3. És az utóbbiakból is lehetőéleg minél kevesebb. Nézzük át a letöltött applkációkat, vizsgáljuk meg, vannak-e köztük párhuzamosak és soha, vagy igen ritkán használtak és töröljük ki azokat.

4. Nyissunk külön könyvtárat „értelmetlen” néven és húzzuk be oda mindazokat az appokat, amelyekre ugyan olykor szükségünk lehet, de aránytalanul sok időt vesznek el. A könyvtár neve is visszatart majd attól, hogy azokat sűrűn nyitogassuk.

5. Szokjunk le a mobil szüntelen nyomogatásától a boltban, a buszon, a presszóban, mindenütt. Ehhez kétség kívül akaraterő kell, de csodálkozni fogunk, milyen kellemes lesz mobilozás helyett csak ülni, menni, nézelődni…

(Forrás: TED)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek