Válni és meghalni is lehet digitálisan

2018. április 03. kedd - 20:11 / piacesprofit.hu
  •    

Az erősen digitalizált Dániában eddig válni is lehetett online, egy héten belül. A kormány ezt túlzásnak minősítette, most legalább a gyermekes pároknak három hónapot várniuk kell.

A digitalizáció Dániában különösen előrehaladott. A 16-89 éves korúak csaknem 90 százalékának van digitális azonosítója, azzal intézik minden hatósági ügyüket.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Még a válást is: eddig egy online kérdőív kitöltése és 60 dollárnak megfelelő illeték befizetése után el lehetett törvényesen válni. Amennyiben a párnak nincs gyermeke, illetve ha az ok családon belüli bántalmazás, az elektronikus válás továbbra is lehetséges.

Digitális dokumentumokkal a GDPR-nek is könnyebb megfelelni
Nagyjából két hónapja maradt felkészülni a magyar vállalkozásoknak a GDPR-re, különösen a sok személyes adatot kezelő szakmák kerülhetnek bajba. A digitális dokumentumkezelés sokat segíthet mindebben.

A  gyermekeseknek viszont három hónapot várniuk kell, mielőtt véglegesítik döntésüket. E negyedév alatt mind a házaspár, mind a gyerekek ingyenes konzultáción vehetnek részt, a szakemberek arra törekednek, hogy megmentsék a házasságot.

A másik terület, ahol óvatosan kell bánni a digitális eljárásokkal a halottá nyilvánítás. A dán rendszerben ugyancsak online adják ki a halotti bizonyítványt. Kibocsátásával törlődik az elhunyt digitális azonosítója, egyúttal útlevele, jogosítványa, minden egyéb okmánya.

Nem ritka azonban, amikor egészségügyi intézményben melléütnek és a “halottnak” nehéz dolga van, amíg visszaszerzi érvényes okmányait.

(Forrás: The New York Times)