Vállalatirányítás a családban, családirányítás a vállalatban

2010. december 02. csütörtök - 12:32 / piac-profit.hu
  •    

Miképpen fordíthatóak le a családi mindennapok vállalatirányítási folyamatokra? -az SAP tihanyi konferenciájának egyik magánbeszélgetése érdekes összehasonlítás elkészítésére ösztönözte Balázs Csabát, a szoftvercég szakértőjét, aki vallja, hogy számos közös pont van a családi, és a vállalati folyamatok között.

A szakember az összeállításban egy modern, kisméretű cégeknek szánt vállalatirányítási rendszer főbb funkcionalitásait vette sorra, és azt vizsgálta, miként jelenhetnek meg ezek az átlagos családi hétköznapokban, valamint milyen segítséget nyújthat a rendszer az elsőre szokatlannak tűnő környezetben.

A funkcionalitásokat a bekezdések címei jelzik.

Beszerzés

Ennek segítségével a család minden olyan tevékenységet tudja kezelni, amelyért fizetni kell, így pl. élelmiszerek, tartós fogyasztási cikkek, közmű szolgáltatások, beruházások. A nagyértékű dolgokra vonatkozóan a legjobb ajánlatokat lehet összegyűjteni, kiválasztani, megrendelni.

Működtethető, mint egy cég? - sxc.hu
Működtethető, mint egy cég? – sxc.hu

Riporting

Segítségével komplex kimutatást tudnak készíteni a családtagok, így megtudható, miképpen oszlottak meg a kiadások, mennyi volt a megtakarítás, miként változtak a bevétel/megtakarítás számok egyes időszakok tükrében.

Gyártás

Ha például az anya sálkötéssel foglalkozik, akkor ennek segítségével optimalizálhatja a garázsban tartott különböző színű fonalkötegek mennyiségét. Minden olyan esetben alkalmazható, amikor az otthon tartott készletből valamit előállítanak, azt eladják. A gyártás modullal csökkenthetőek az alapanyagkészletek, azaz kevesebb pénzt szükséges befektetni.

Kontrolling, pénzügy

Itt lehet a családi költségvetést rögzíteni, elemezni, valamint optimalizálni a nagyobb kifizetéseket, hogy legyen folyamatosan pénz a számlán.

CRM

Az apa, aki állást keres, itt rögzítheti az egyes pályázatok állapotát, valamint áttekinthetőek az örökölt telek eladására vonatkozó vevői ajánlatokat. Az üresen álló, és a később a gyerekeknek szánt lakás kiadására vonatkozó bérlői ajánlatok is könnyen összevethetőek ennek segítségével.

Üzleti partneradatok kezelése

A családdal kapcsolatban levők (ismerősök, rokonok, mesteremberek, évfolyamtársak, beszállítók, áruházak, vevők, stb) adatai, tulajdonképpen egy telefonkönyv.

Figyelmeztetések

Számlák, születésnapok, elintézendőkre (pl. rendszeres orvosi vizsgálat, csekkfeladások, mikorra van mozi vagy szinházjegy a gyerekeknek, edzésre ki viszi őket, stb.) figyelmeztető cetli.

HR management

Családtagoknak milyen betegségei voltak, mikor milyen táborban voltak a gyerekek, hova mennek a jövő nyáron, ki milyen tréninget végzett el,  az ezzekkel kapcsolatos fontos információkat gyűjthetjük össze.

Engedélyezés

Családi egyeztetés megfelelője, pl. a nagyobb összegeket (pl. LCD TV vásárlás) csak az anya hagyhatja jóvá.

Authorizáció

Az egyes adatokat (pl. hogy a gyerekek milyen ajándékot kapnak karácsonyra) kik nézhetik meg.

Eszköznyilvántartás

Mikor mi történt az egyes családi ékszerekkel, értékesebb vagyontárgyakkal. Kimutatás arról, hogy mikor vettek nagyobb értékű tárgyakat, mely a garancia szempontjából lehet fontos.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor