Uniós támogatással fejleszetenek GPS-alapú fuvarbörzét

2012. június 19. kedd - 14:07 / piac-profit.hu
  •    

A Lambda-Com Kft. 47 millió forint uniós támogatást nyert el GPS alapú fuvarbörze rendszer (G-FBR) kifejlesztésére az Új Szécsényi Terv keretében. Az Európai Unióban kiemelt területnek számít az intelligens közlekedési rendszerek fejlesztése.

A magyar tulajdonú multinacionális vállalat a projekt keretében olyan személyre szabott, telematikai adatokon alapuló rendszert hoz létre, amely összhangban van az uniós törekvéssel, és egy újabb hazai sikeres fejlesztésnek ígérkezik.

 

120 milliárdot spórolhatnának a fuvarozók
Miközben az ár- és adóemelések áthárítása a fogyasztókat nagyon kellemetlenül érinti, ugyanakkor 120 milliárd nagyságrendű összeg megtakarítása jelentős terhet venne le minden piaci szereplőről. Az OGH Hírügynökség szerint nagyságrendileg ennyi megtakarítást érhetnének el a cégek a flottakövetés bevezetésével, azonban a Magyarországon futó autóflották személy és haszongépjárműveinek 92 százalékában, azaz hozzávetőleg körülbelül nyolcszázezer vállalati járműben jelenleg nincs GPS-es flottafelügyelet. Nehezen követhető az útvonaluk, a tankolásuk. A Magyarországon futó autóflották alig 8 százalékában használják csak ezt a lehetőséget, miközben Németországban már 35 százalék feletti az alkalmazás.

A 2001-ben alakult Lambda-Com Kft. piacvezető Magyarországon az M2M járműkövető szolgáltatások területén. A 100 százalékig magyar tulajdonú multinacionális vállalat Európa 14 országában nyújt komplex közlekedésinformatikai szolgáltatásokat. A cégcsoport saját fejlesztésű, telematikai, szállítmányozási biztonságot támogató szolgáltatása a WebEye megoldás, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával valós időben, a nap 24 órájában teszi lehetővé a járművek útvonalának és mozgásának elemzését. Jelenleg több mint 40 ezer járműben működik WebEye Európa útjain.

A cégcsoport vezető szolgáltatását jelentő WebEye fejlesztésének következő állomása exkluzív fuvarbörze fejlesztése, amelyhez a Lambda-Com Kft. uniós forrásra is pályázott. A sikeres pályázat keretében 47 717 128 forint támogatást nyert el. A GPS alapú fuvarbörze lényege, hogy csak megbízható, fizetőképes partnerek léphetnek be. A börzén személyre, igényekre szabottan találkozik össze a megbízó és a fuvarfeladatot elvállaló partner. A börzén így tulajdonképpen egy valós adatokon alapuló, minősített rendszer alapján választhatják ki egymást az üzletfelek. Mivel a teljes teljesítés monitoring alatt áll, egy biztonságosabb, átláthatóbb és prémium minőségű fuvarbörze jön létre.