Úgy várjuk a mobil pittyenését, mint a kutyák a finom falatokat

2018. február 20. kedd - 19:06 / piacesprofit.hu
  •    

A felnőtt átlagban naponta 50-300 alkalommal pillant mobiltelefonjára. Pszichológusok szerint aggasztó függőség alakulhat ki – olyanok lettünk, mint a kutyák Pavlov kísérleteiben. Hogyan védekezzünk?

 

Amerikai kutatók megállapították, hogy a helyzet valóban hasonlítható Pavlov, a Nobel-díjas orosz magatartáskutató híres kutyakísérleteihez, amikor már az etetést jelző csengőszó jó érzést vált ki az ebekben.

Mobilunk kettyenése, amely új e-mailt, értesítést jelez, hasonlóan bizonyos örömérzéssel jár – függetlenül attól, mit olvasunk aztán. Kialakul az a fajta kondicionált reflex, mint Pavlov kutyáinál és ez már az egészségünkre, lelki világunkra káros függőséghez vezethet, hiszen a pozitív élmény reményében pillantunk folyyton készülékünkre.

Kép:GS1

Kép:GS1

A kérdést vizsgáló orvosok úgy látják, a helyzet olyan, mint az alkoholnál: lehet valaki enyhén, közepesen vagy súlyosan függő. S az italhoz hasonlóan: vannak, akik számára az enyhe mobil-függőség előnyös. Nem arról van szó tehát, hogy dobjuk el a mobilt, hanem arról, hogy mértékkel, megfontoltan használjuk.

A már problematikus mértékű használat jelei:

  • emiatt soká maradunk fel, rosszul alszunk
  • kevesebb időt tudunk családunkkal, barátainkkal tölteni
  • befolyásolja munkavégzésünket
  • eldurvulunk, akár tudattalanul
Az nagyon zavar, ha más nyomkodja
A magyarok okostelefon nélkül el sem indulnának randizni, ugyanakkor a társas együttlétek során a legzavaróbbnak azt tartják, ha a másik inkább az okoskütyüjével foglalkozik.

Például amikor valakivel beszélgetve egyszerre lehajtjuk a fejünket, hogy a telefont fürkésszük.

A készülék túlzott használata csökkenti kreativitásunkat, hiszen kevesebb időnk marad arra, hogy gondolkodjunk. Fokozottan áll ez a serdülő fiatalokra, a közösségi oldalak felerősíthetik szorongásaikat, csökkenthetik önbecsülésüket.

Akik naponta öt, vagy még több órát foglalkoznak a mobiljukkal, kimutatottan rosszabbul érzik magukat lelkileg, mint mértéktartóbb társaik. Eltiltani őket persze nem lehet, hiszen így kirekesztetetteknek éreznék magukat – de azok, akik ”csak” napi 1-2 órát lógnak a mobilon, sokkal boldogabbak.

(Forrás: NPR)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek