Törvénytelenül él vissza adatainkkal a Facebook

2018. február 15. csütörtök - 08:12 / piacesprofit.hu
  •    

A Facebooknak a személyes adatokkal kapcsolatos kezdeti beállításai, a portált használók adatainak kezelése ellentétben áll a fogyasztói jogokat rögzítő német törvényekkel, mondta ki a berlini bíróság.

Az ügyben a Német Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége adott be keresetet.

Beadványuk rámutat, hogy a Facebook nem ad megfelelő tájékoztatást használóinak. Elrejti a tudnivalókat, hogyan őrizheti meg a használó személyes adatait és olyan lépésekbe viszi az ügyfelet, amelyekre azoknak nincs szükségük.

Kép: Facebool

Kép: Facebook

Egy jellemző példa: a Facebook okostelefonos applikációja eleve bejelöli, hogy a készülék továbbítsa a hívó helyének adatait a másik félnek. A személyes beállításoknál hasonlóan eleve elfogadottként jelenik meg a lehetőség, hogy keresőmotorok kapcsolódhassanak az adott használó idővonalára – azaz bárki, bármikor rákereshet az illető Facebook-oldalára.

A bíróság ítéletében egyetértett a fogyasztóvédők álláspontjával, hogy a kifogásolt programozási eljárás nem tekinthető a fogyasztó beleegyezésének az adott kérdésekben.

A bíróság egyidejűleg hasonlóan érvénytelenítette a Facebook használati szabályzatának másik nyolc pontját, köztük azt, amely megengedi, hogy a használó adatait továbbítsák az Egyesült Államokba és a személyes adatokat kereskedelmi céllal hasznosítsák.

A Facebook közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen, ugyanakkor célja “világos, könnyen érthető, a törvényekkel összhangban álló szabályok kialakítása”.

(Forrás: Guardian)

A Facebook zéró hatása a hirdetésekre
Bár sokaknak az jött le, hogy az új hírfolyam algoritmus a céges Facebook oldalak ellen van, ez nem igaz. A változtatás célja az aktívabb Facebook használat, ami a közösségi hálózat kutatásai szerint azt jelenti, hogy többet beszélgetnek egymással a felhasználók.