Tizenegy versenytárs léphet a mobilpiacra

2008. október 31. péntek - 19:20 / klímablog/MTI
  •    

Eddig tizenegy cég vette meg a mobil- és frekvenciapályázati kiírást. Közülük akár kettő is a T-mobile, a Vodafone és a Pannon vetélytársa lehet.

Pénteken a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) pre-bid konzultációt tartott a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében, október 22-én meghirdetett pályázatok kapcsán. A mai konzultáción az a 11 cég vehetett részt, amely eddig megvásárolta a pályázati kiírást. Eredményes pályáztatás esetén a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet.

Az egyik hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A másik pályázó a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartomány hasznosítására kaphat jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

Az NHH további öt csomagot hirdetett meg a 26 GHz-es frekvenciatartomány hasznosítására. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók, illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentősen emelkedjen az ország jelenlegi vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettsége.

A kiírást november 19-ig lehet megvásárolni, és a pályázatokat 2008. november 20-án, 9.00 és 12.00 óra között kell benyújtani. A két mobil-pályázat eredményhirdetésére legkorábban 2008. december 22-én, a 26 GHz pályázatok eredményhirdetésére pedig 2009. január 30-án kerülhet sor.