Tavaly több ezer támadás érte Magyarországot

2016. február 20. szombat - 12:02 / PP/MTI
  •    

A Nemzeti Kibervédelmi Intézethez (NKI) érkezett bejelentések szerint tavaly több mint ötezer magyarországi weboldalt ért valamilyen kibertámadás. Ezek mintegy 2 százaléka a kormányzati informatikai rendszerek ellen irányuló, célzott támadás.

Kép: SXC

Kép: SXC

Bencsik Balázs az NKI vezetője szerint a legnagyobb arányban honlaprongálások történtek. Jellemzően hasonló séma alapján, egyszerűbb eszközökkel indítják a támadást, a cél általában nem az informatikai rendszerek megrongálása, illetve az adatlopás, hanem propagandaterjesztés. „Emiatt az ilyen támadásokat a szakmában alacsony kockázatúnak értékelik” – mondta az NKI vezetője, de egyúttal megjegyezte, hogy a társadalmi hatását tekintve ez is komoly károkat okozhat. Példaként említette: előfordult, hogy egy önkormányzati portálra a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet logóját tették fel az úgynevezett hacktivisták. Ez az állampolgárok körében riadalmat kelthet.

Emellett tavaly több mint tízszer ért úgynevezett túlterheléses támadás különböző kormányzati portálokat. Gyakoriak voltak a zsaroló szándékú támadások, amikor a támadók egy emailben arra figyelmeztetnek, hogy egy bizonyos összeg megfizetése esetén állítják le a számítógépes rendszerek elleni támadást. Az intézet vezetője kiemelte: aki ilyet észlel, semmilyen körülmények között ne fizessen, hanem jelezze az NKI-nek amely elhárítja a problémát. Nagy számban fordultak elő adatlopások is, többszáz hazai banki ügyfél ellen indítottak ilyen jellegű támadást.

A kiberbiztonsági szempontból legkifinomultabb támadások közül az úgynevezett APT-k, vagyis célzott támadások is jelentős arányban előfordultak – mondta az intézet vezetője, kifejtve: ezek mögött valamilyen, államilag támogatott kiberhírszerzési hadművelet áll, amelynek célja az állami informatikai rendszerekhez, adatokhoz való hozzáférés.

A dolgozó manipulálása a legjobb fegyver
A legnagyobb biztonsági kockázattal akkor szembesülünk, ha a támadóknak sikerül belső hozzáférést szerezniük egy informatikai rendszerhez, amely segítségével egy valódi munkatársnak kiadva magukat akár hónapokig teljesen észrevétlenül dolgozhatnak.