Szó nincs papírmentes jövőről

2013. december 28. szombat - 16:30 / Sebők Orsolya
  •    

Számos együttműködési megállapodással növeli üzleti lábnyomát az Evernote. A cél, hogy a népszerű jegyzetelő appok közelebb kerüljenek a fizikai világhoz.

Phil Libin – Kép: Wikimedia

Az Evernote CEO-ja, Phil Libin korábban papírmentes világot vizionált, ám mára változott a véleménye. A világ legnépszerűbb szoftveres jegyzetkezelőjét készítő vállalat első embere számos együttműködési megállapodást kötött mostanában, amelyek egyértelművé teszik, hogy a fizikai termékek kulcsszerepet játszanak a szoftvercég jövőjében. Így szeretnék kitágítani az appok 75 milliós felhasználói táborát – írja a Fast Company. Jól hangzik ugyanis, hogy „én már csak laptopon vagy okostelefonba jegyzetelek”, a valóság azonban az, hogy számos szakmában és szituációban a világ végezetéig megmaradnak a kézzel írt feljegyzések.

– Tűzszünetet hirdetünk a tollak és a digitális világ eszközei között. Csökkenteni szeretnénk a papír felesleges használatát, de növelnénk az értelmes felhasználást – mondta Libin a cég San Franciscó-i konferenciáján szeptemberben. Az új üzleti modellt körülbelül egy évvel ezelőtt hirdette meg Libin, amikor az Evernote és a Moleskine közös terméket dobott a piacra. Az Evernote Smart Notebook by Moleskine egyszerre fizikai és digitális jegyzettömb, amely létezik vonalasban és kockásban egyaránt. Oldalai speciális módon készülnek: a pontokból álló vonalak feljavítják az oldalakról okostelefonnal vagy tablettel készült képek minőségét, majd az app digitalzilája a kézírást. A mostani, harmadik éves konferencián Libin még több hasonló co-branded termék megjelenését prognosztizálta a Fast Company cikke szerint. Jön az újabb Moleskine jegyzetfüzet, valamint digitális Post-it Notes, és lesz Fujitsu ScanSnap megállapodás is.

– Hiába a digitális cégek arroganciája a papírvilággal szemben, az emberek valójában nem úgy működnek, ahogy mi elképzeltük – válaszolta Libin a Fast Company kérdésére. – A mai napig élnek a fizikai termékek, hiszen az emberek továbbra is szeretnek tapintani. Még mindig szükségük van a kellemes érzetekre, a gyönyörű dolgokra, amit a digitális világ soha nem fog tudni megadni nekik.

Az Evernote felhasználói tábora naponta százezer fővel bővül, s azzal, hogy a cég portfólióját tapintható termékekkel bővítik, globálisan még több ember ismeri meg a digitális alkalmazást és így a márkát.

A cégeknek is jó a papírmentes iroda a környezet mellett.

Az átmenet a fizikai és a digitális jegyzetek között

Evernote jegyzetfüzet
Az Evernote és a Moleskine együttműködésének gyümölcse lesz három újabb jegyzetfüzet. Jön az Evernote Classic Notebook, az Evernote Journal és az Evernote Sketchbook. Lefényképezve a kézzel írt jegyzetet, kereshetünk benne digitálisan, archiválhatjuk, továbbküldhetjük, megoszthatjuk mindazt, amit egy kávé mellett papírra vetettünk.

Evernote Post-It Notes
Megszületett az együttműködés a 3M-mel, amelynek eredménye a digitalizálható öntapadós jegyzettömb. Az ikonikus színes címkécskéket lefényképezzük a telefonunkkal vagy a tabletünkkel, és a kézírás-felismerő Evernote alkalmazás segítségével máris kereshetővé válik azok tartalma. A felhasználó – csakúgy, mint a fizikai világban – színek szerint rendezheti feljegyzéseit, minden árnyalathoz kategóriát társíthat, és hozzáfűzhet információkat, például emlékeztetőt vagy dátumot.

Evernote szkenner
A ScanSnap Evernote a Fujitsu ScanSnap és az Evernote együttműködésének gyümölcse. A WiFi-képes készülék szempillantás alatt digitalizál bármit, és teszi elérhetővé az alkalmazás számára, amely automatikusan felismeri a dokumentum típusát – névjegyet, fényképet, jegyzetet, receptet –, és azt a megfelelő mappába menti.

Az Evernote applikáció digitalizálja a kézzel készült jegyzeteket, amelyeket vagy a webről szed le, vagy amelyeket lefényképezünk az okostelefonunkkal. A vállalat kimutatása szerint csak augusztusban összesen 83 millió órát töltöttek 99,6 millió jegyzet elkészítésével világszerte.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek