Szeptemberben dől el a netezők sorsa

2009. július 24. péntek - 16:55 / ICTPress
  •    

A francia parlament július végén döntött volna elvileg a törvény új verziójáról, mely bizonyos esetekben szabadságvesztéssel büntetné a jogvédett tartalmakat fizetés nélkül letöltő, a bíróság által is bűnösnek talált személyeket.

Az ellenzék több mint 800 kifogásolható részt talált a törvénytervezetben, így a nyári szünet előtt már nem tudtak volna döntést hozni.

Mint ismeretes, a Nicolas Sarkozy francia elnök által beterjesztett törvényjavaslat előző verziója egy állami megfigyelő ügynökség létrehozását írta elő, ami a kiadók, a játékgyártók és a filmforgalmazók segítségével azonosította volna, hogy ki mit tölt le az internetről. A javaslat alapján a világhálót felügyelő hatóság akár egyéves internet megvonással is büntethette volna azokat, akik jogvédett tartalmakat fizetés nélkül töltenek le az internetről.

Bár a törvényjavaslatot hosszú vitákat követően a parlament mindkét háza elfogadta, végül nem emelkedett törvényerőre, mert a francia alkotmánybíróság az ország alaptörvényével ellentétesnek tartotta az elképzelést.

A most beterjesztett javaslat csupán abban különbözik az elődjétől, hogy egy állami ügynökség helyett a bíróságokra bízná annak eldöntését, hogy kit és hogyan büntessenek a fájlcseréért. A jogvédett tartalmakat letöltőket a javaslat alapján egyébként egy hónaptól egy évig terjedő internet elvonással, pénzbírsággal és szabadságvesztéssel is büntethetnék a bíróságok.

A törvényjavaslat előző verzióját is elutasító ellenzéki szocialista párt hétszáz módosító javaslatot nyújtott be a törvénytervezethez, hogy ezzel is lassítsa annak elfogadását, és újra az alkotmánybírósághoz fog fordulni, ha a parlament mindkét háza megszavazza a kormánypárt javaslatát. "Egy egész generáció kriminalizálása a letöltések miatt egy rendkívül nagy hiba. A HADOPI törvény veszélyes, használhatatlan, hatástalan és fenyegetést jelent minden állampolgár számára" – nyilatkozta korábban Patrick Bloche szocialista képviselő Sarkozy elképzeléseiről.