Szabadon pénzt csinálhatnak a startupok a LinkedIn adataiból

2017. augusztus 18. péntek - 10:01 / Kriston László
  •    

Egy San Franciscó-i bíró úgy döntött, a LinkedIn nem akadályozhatja meg egy startupnak, hogy hozzáférjen az oldalon szereplő adatokhoz. Az ügy alighanem precedensértékű, és megnyithatja az utat az előtt, hogy a big data-startupok aranybányaként használják a közösségi médián található adatokat.

A digitális gazdaság alapegysége, mondhatni valutája a számítógépes adat. De ki birtokolja az internet nyilvánossága előtt megosztott adatokat? Vagyis ki tudja azt pénzzé konvertálni, bevételt generálni belőle? Mindig ez a fő kérdés. A San Franciscó-i bíróságon Edward Chen bíró úgy döntött, hogy megtiltja – a Microsoft tulajdonában lévő – LinkedInnek, hogy az megakadályozza egy startupnak a hozzáférést a honlapon lévő adatokhoz. A kérelmet a HiQ Labs nyújtotta be, miután a LinkedIn kizárta a céget az oldalról.

A LinkedIn az előzetes végzés értelmében a LinkedInnek 24 órán belül el kell távolítania az oldalról azt a technológiát, ami megakadályozza a HiQ Labs zavartalan hozzáférését a honlapon szereplő nyilvános profilokhoz. Vagyis ami nyilvános, az nemcsak magánszemélyek, de jogi személyek felé is nyilvános.

fotó: Flickr/TAKA@P.P.R.S.

Fotó: Flickr/[email protected]

A Reuters hírügynökség úgy kommentálta az esetet, hogy annak messzemenő üzleti és jogi implikációi vannak a LinkedInen és a HiQ-n túl, mert irányt mutat abban, hogy mekkora kontrolja van a közösségi média-platformoknak az általuk hostolt tartalmak felhasználását illetően.

Azok a big data-startupok, melyek nyilvános adatbázisokban lévő infotömegeket elemeznek, s eme analízisek eredményeit adják el (a mesterséges intelligenciát, a gép tanulást és az algoritmusokat használva prediktív analitikára), tulajdonképpen ezzel zöld utat kaptak tevékenységükhöz – legalábbis az USA-ban.

Alapfokú kisokos a Linkedinhez
A közösségi oldalak között is különlegesség a Linkedin, amely üzleti, szakmai profilja révén különül el elsősorban a többitől. Az egyre fontosabb felülethez ad használati kisokost a téma szakértője.

A HiQ Labs a LinkedInen található adatokat arra használja, hogy megjósolja az alkalmazottak jövőbeli viselkedését. Például azt, hogy mikor akarnak kilépni egy cégtől.

A LinkedIn már jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A bírói végzést kommentálva a LinkedIn úgy állította be magát, mint aki a honlap felhasználóit védi, pontosabban azon jogukat, hogy kontrolálják, mi történik az adataikkal. A HiQ viszont a nyilvános információk nyilvános voltának védelmezőjeként tüntették fel magukat.

A két cég közötti vita májusban robbant ki, amikor a LinkedIn levélben szólította fel a HiQ-t, hogy hagyja abba a weboldalon lévő adatok használatát, júniusban a HiQ kereset nyújtott be a bíróságnak, azzal vádolva a LinkedInt, hogy megsérti a trösztellenes törvényt.

Dübörög a közösségi gazdaság – de kin gázol át?
Kettős a közösségi gazdaság megítélése, mivel ugyan egyértelmű, hogy a résztvevők és a fogyasztók számára hasznos, a hagyományos vállalkozások életet meglehetősen megnehezíti. Valamit kezdeni kell vele, de ez a szabályozóknak sem könnyű.