Robotpilóta vezeti már a traktort is

2015. július 29. szerda - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

A gépek sok területen az embereknél precízebben végzik a munkát – ez nem újdonság. Ha a mezőgazdasági munkában is szerepet kapnak, a költségek csökkenése is azonnal érzékelhető.

Kép: Fotolia

A hatékonyságnövelés manapság vonzó lehetőség minden vállalkozás számára, bármilyen területen működik is. A gépeknek fontos szerep jut ebben a mezőgazdasági termelésben. Már neve is van a trendnek: precíziós gazdálkodás. A gépek használatával az agrogazda.hu szakértői szerint nagyobb haszon érhető el, sőt azonnali megtakarítás is érzékelhető.

A termelés költségei egyre drágulnak, így egyre fontosabb az eredményesebb munkavégzés. A technológia nemcsak a hatékonyságot növeli, hanem a szükséges élő munkaerő csökkentésére is alkalmazható. A mezőgazdaságban is egyre jobban teret nyernek a robotpilóta rendszerek, de a gépesített vezérlés előnyei már egy egyszerű GPS-sorvezetővel is megtapasztalhatók.

A mezőgazdasági munkában a termőterületen gyakran keletkező átfedések és kihagyások több üzemanyag-felhasználást, emellett több munkaórát és ezzel többletkiadásokat is okoznak. A mezőgazdaságigép-vezérlés gyakorlatilag emberi beavatkozás nélkül teszi lehetővé, hogy a kombájnok, permetezők vagy traktorok akár centiméteres pontossággal működjenek, és haladjanak az előre meghatározott nyomvonalon.

Sci-fi a földeken
Vezető nélküli traktorok szántják a földeket, elvetik a magot, műtrágyáznak, permeteznek, betakarítanak, vagy milliméterpontossággal ültetvényt telepítenek. Amikor elvégezték az adott feladatot, kiállnak a terület határára, és megvárják a gazdát, aki hazakormányozza a traktort. Bár még nem általános az emberi erőforrás nélkül közlekedő munkagép, az ezt lehetővé tevő M2M technológia már számtalan módon teszi hatékonyabbá a mezőgazdasági munkákat.

Vetés vagy például vegyszerezés esetében fontos, hogy a sorok párhuzamosak legyenek, mert ezzel – mint már említettük – üzemanyag-megtakarítás érhető el. A robotpilóta rendszerek egy sor terhet levesznek a gép vezetőjének válláról, aki így a sortartás helyett valóban  a munkafolyamatra tud összpontosítani. A gép kezelőjének tehermentesítése csökkenti annak fáradtságérzetét, a munkavégzés egyéb fázisai tehát még tökéletesebben kivitelezhetővé válnak így. További nagy előnye a robotpilótának, hogy gyakorlatilag napszaktól függetlenül megtalálja a csatlakozó sorokat, de akár ködben is pontos munkavégzést tesz lehetővé.

Mezőgazdaságigép-vezérlés Magyarországon

Manapság hazánkban is egyre többen döntenek úgy, hogy a kevesebb ráfordítással nagyobb hozam elérését lehetővé tevő mezőgazdasági robotpilóta mellett teszik le a voksot. Amennyiben a traktor felszereltsége nem megfelelő, úgy az utólagos hidraulika szelepvezérlés beépítésével van mód arra, hogy a kormányautomatika megfelelően szolgálja az igényeket. Hazánkban, a mezőgazdaságigép-vezérlés fejlődésének köszönhetően ma már vetés esetében is sikerrel bevethető a korszerű technológia, és e területen is megtakarítás érhető el. Míg robotpilóta használata nélkül ráfedések vagy duplán szórások keletkezhetnek, addig az eszköz használatával nem csak ez kerülhető el, de így sok vegyszert, üzemanyagot, munka- és üzemórát takaríthatunk meg.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő rendszert?

A rendelkezésre álló lehetőségek között többféle típus is megtalálható Magyarországon, így gyakorlatilag bármelyik önjáró permetezőbe, traktorba vagy kombájnba be lehet építeni azokat. A gyorsulásmérőnek, a giroszkópnak és az iránytűnek köszönhetően a rendszer tökéletesen korrigál minden pontatlanságot, amely a dőlésből eredhet. Az univerzális kormányautomatika előnye abban rejlik, hogy egyszerűen mobilizálható, tehát több gépen is használható. Amennyiben nem rendelkezik a gép hidraulika kormányszeleppel, úgy leteheti a voksot egyedi hidraulikus felszerelő készletek mellett is, melyek előnye, hogy jelentős megtakarítás érhető el ilyen segítségükkel.

A robotpilóta rendszerek precíz és pontos munkavégzést tesznek lehetővé, ráadásul úgy, hogy közben kézzelfogható többlethozamot és megtakarítást lehet elérni. Az akár két centiméteres pontossággal üzemelő rendszernek köszönhetően kevesebb üzemórára van szükség, sőt a kezelő is tehermentesíthető. A vetéstől a betakarításig számos területen alkalmazható a korszerű technológia.

Forrás: Agrogazda.hu

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek