Reszketnek a bankok a fintech-világtól

2017. szeptember 28. csütörtök - 17:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az EU irányelve szerint 2018 júliusától hozzáférhetnének majd bankszámlánkhoz más pénzügyi szolgáltatók is, ha azokat erre felhatalmaztuk. A versenyt támogató változás ellen, amely a pénzügyi startupoknak is új lehetőségeket adna, hevesen tiltakoznak a bankok – a maguk szempontjából érthetően.

A PSD2 jelzésű, a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó uniós irányelv véget vetne annak a sokéves gyakorlatnak, hogy a bankok kizárólagos joggal kezelhetik ügyfeleik náluk vezetett számláit, beleértve a hitel- és hitelkártya és az értékpapír-üzleteket is. A változás leválasztaná a banki szolgáltatásokat a bankokról, és lehetővé tenné az ügyfélnek, hogy maga válassza meg, melyik szolgáltatással mely pénzügyi vállalkozást bízza meg, ezzel lényegesen nagyobb verseny kereteit teremti meg, elsősorban a fintech-szektorban működő startupoknak.

fotó: flickr/Deutsche Bank

Fotó: Flickr/Deutsche Bank

A tervezett új rendszerben nyomás alá kerülhetnek többek között a bankok hitelkártyák utáni jutalékbevételei. Az első számítások szerint például a német bankok a kiskereskedelmi vásárlások utáni nyereségük 25–40 százalékát veszíthetik el, ha versenytársaik lehetőséget kapnak. Nem meglepően a hagyományos pénzintézetek hevesen ellenzik az uniós tervet, elsősorban azzal érvelve, hogy a piac ilyen felszabadítása súlyosan veszélyezteti ügyfeleik biztonságát.

A European Banking Authority, az európai bankfelügyelet már közzétette a PSD2-re vonatkozó technikai irányelveket, e szigorú rendszabályok ellen viszont a hetven európai fintech-vállalkozást egyesítő European Fintech Alliance tiltakozik. Álláspontjuk szerint az irányelvek egymásnak ellentmondó, eltúlzott előírásokat tartalmaznak, elsősorban abban a vonatkozásban, hogyan kommunikálhatnak a külső pénzügyi szolgáltatók ügyfeleik érdekében eljárva a bankokkal: az irányelvek a szolgáltatókat technológiailag függő tenné a bankoktól.

Komoly kihívás előtt állnak a kereskedelmi bankok
Az EU irányelve új kihívásokkal szembesíti a bankokat – a fokozódó versenyben pozíciójuk megőrzése érdekében mielőbbi válaszlépések kialakítása szükséges.

Állást foglalt az ügyben a Svájci Bankszövetség is, mondván: a tervezett rendszer veszélyes kísérlet, amely azzal  fenyeget, hogy a pénzügyi szolgáltatók a gyakorlatban szabad kezet kapnak az ügyfelek számláinak kezelésére, megszerzik azok adatait, és ezzel aláássák az adatbiztonságot. A bankszövetség szerint a tervezett rendszer nem elsősorban a startupoknak kedvezne, hanem az internetes pénzügyi technológia óriáscégeinek, amelyek azután globális portáljaikon hasznosítanák az adatokat.

(Neue Zürcher Zeitung)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek