Rések a német rendszerben

2017. szeptember 13. szerda - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Súlyos hiányosságai vannak egyes tartományokban a szeptember 24-i német parlamenti választásokat értékelő számítógépes rendszer szoftverének, álltja a német Chaos Computer Club, Európa legnagyobb hacker-szervezete.

A PC-Wahl elnevezésű szoftvert több tartományban évtizedek óta használják az országos, a tartományi és a helyi választások értékelésére, de az bírálóinak 20 oldalas beadványa szerint távolról sem megbízható.

Kép: heute.de

Kép: heute.de

Még nagyszabású, állami finanszírozású hacker-támadásra sincs szükség ahhoz, hogy valaki átvegye az egész rendszer irányítását, mivel a szoftvert hibásan frissítették és hiányos a frissítéseket kezelő szerver biztosítása. Az információs szabadságért küzdő Chaos Computer Club (CCC) elemzése szerint a részeredményeket a településekről a tartományi választási bizottságokhoz továbbító programot nem védi megfelelő titkosítás, és nem megfelelő az adatokat hitelesítő eljárás, így fennáll az adatok manipulációjának veszélye.

A bírálók dokumentálták a hibákat és úgy vélik: azokról másoknak is van tudomása, ezért is érthetetlen, hogy semmi nem történik. Kivéve talán Hessen tartományt, ahol most előírták a hatóságok, hogy a PC-Wahl szoftver alkalmazásánál a rendszer minden lépését külső forrásból ellenőrizni kell.

A szövetségi választási bizottság elnökének közleménye szerint a programot fejlesztő cég dolgozik a hibák kijavításán, a tartományi választási

Juncker: a több sebesség nem új “vasfüggöny” lenne
A több sebességgel működő Európai Unió nem jelentené azt, hogy új “vasfüggöny” ereszkedik le a kontinens nyugati és keleti fele között – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóját követően.

bizottságok pedig az új verziót használják majd. Az adatok valódiságának biztosítására más intézkedéseket is tesznek, a többi között bevezetik, hogy a választást lebonyolító szervezet különböző szintjei telefonon egyeztetik majd egymással a programmal továbbított adatokat. Így még a hivatalos  előzetes végeredmény megállapítása előtt fel lehet tárni az esetleges eltéréseket.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a végleges választási eredmény a nem digitális, hanem “analóg”, írásos formában készülő választási jegyzőkönyveken alapul, így kizárható, hogy az adatokat továbbító szoftver révén manipulálni lehet a végeredményt.

(MTI, Neue Zürcher Zeitung)