PC-matuzsálemek helyett BYOD a divat

2014. június 19. csütörtök - 11:06 / piacesprofit.hu
  •    

A saját eszközök növekvő népszerűsége azt jelenti, hogy a kkv-knak biztonsági kockázatokkal kell szembenézniük. Az is igaz, hogy amit a munkavállalók bevisznek, az modernebb és gyorsabb, mint a kkv-k saját eszközparkja – derül ki egy friss felmérésből.

Egyre több dolgozó viszi a saját gépét – kép: Pixabay

A magyar kkv-k felének (51%) nincs a munkavállalók saját eszközeinek működtetésére vonatkozó irányelvük, miközben több mint harmaduk (38 százalék) megengedi ezek használatát.  Azon alkalmazottaknak, akik bevihetik a munkahelyükre a saját eszközeiket, körülbelül a fele mobiltelefonokat (53%), okostelefonokat (52%) vagy laptopokat (47%) visz be magával. (Ez jelentős változás egy korábbi felméréshez képest.) (A Shadow IT-ként aposztrofált jelenség, ami azt jelenti,engedély nélküli eszközök és megoldások kapnak kiemelt szerepet a cégben, egyre nagyobb veszélyt jelent.)

A tableteket ritkábban viszik a munkahelyre az emberek, öt közül csak egy (19%) fő. A legtöbben azok közül, akik a laptopjukat beviszik, Windowst használnak (89%). Az okostelefon tulajdonosok többsége androidos telefont használ (72%) a munkahelyen, és egy tizedük használ olyan telefont, amelyen Windows (12%) vagy Apple (9%) operációs rendszer fut. Tízből hét (69%) tableten, amelyeket az alkalmazottak a munkahelyre bevisznek, Android operációs rendszer fut – derült ki a Microsoft által készített FY14 European SME Modern IT kutatás magyarországi eredményeiből.

Az e-mailekhez is hozzáférnek

Tízből kilenc (90%) alkalmazott képes hozzáférni az e-mail üzeneteihez munkavégzés céljából a saját okostelefonján. Több mint a felük (57%) hozzáfér mobil applikációkhoz is ugyanilyen célból. Az irodai anyagokat szintén gyakran érik el így, ötből ketten (45%) a Word dokumentumokat (45%) vagy a munkalapokat (39%), a válaszadók egy negyede (25%) pedig a PowerPoint fájlokhoz is hozzáfér. Ötből egy alkalmazott (23%) használ felhő szolgáltatásokat munkavégzés céljából a saját eszközén.

A megkérdezettek két ötöde (43%) rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel hozzá tud férni munkával kapcsolatos információkhoz a munkahelyen kívülről is. Ezeknek az eszközöknek csak kevesebb mint a felét (47%) biztosítja a munkahely, valamivel kevesebben (42%) használnak olyan eszközt vagy szoftvert, amelyért maguk fizettek.

Byod után jön ByoIT
A PC korszak végén járunk, az informatikai eszközök divatos használati tárgyakká válása egy újabb szakaszba érhet a nagy hardvergyártók olyan új eszközkategóriáinak segítségével, mint a táblagépek, okostelefonok, ultrabookok vagy a hibrid gépek.

Távoli hozzáférés: főleg laptopon

A megkérdezetteknek csak kevesebb mint a fele (47%) kapott távoli hozzáférést a dokumentumokhoz és fájlokhoz a cégétől, és ehhez hasonló arányban, ötből ketten (44%) képesek távolról elérni a munkahelyi desktopjukat. Valamivel kevesebb kkv biztosít laptopot (42%) és okostelefont (38%) a munkavállalóinak. Egy negyedük (27%) működtet profi levelező rendszert és ugyanennyien adnak (27%) mobil telefonokat is az alkalmazottaiknak.  Azok, aki rendelkeznek távoli hozzáféréssel a fontos fájljaikhoz, legtöbbször a laptopjukat használják (63%). Ötből ketten (41%) ehhez már az okos telefonjukat használják és csak a megkérdezettek kevesebb mint a harmada (31%) használ PC-t.

Otthon modernebb az eszközpark

A válaszadók több mint a harmada (37%) gondolja azt, hogy a saját otthoni IT rendszere jobb mint a munkahelyi. Csak kevesebb mint egy három közül (30%) gondolja, hogy a munkahelyi rendszer jobb, és a válaszadók negyede (25%) szerint az otthoni és a munkahelyi rendszerek azonos minőségűek. A válaszadók majdnem fele (46%) úgy tartja, hogy az IT kiadások jelenleg nem érik el a kívánt szintet a vállalatánál. Ugyanakkor egy harmaduk (34%) szerint az IT kiadások szintje éppen megfelelő. Csak öt százalék gondolja azt, hogy az IT kiadások túlméretezettek.

Három válaszadó közül több mint kettő (68%) ért egyet azzal, hogy a jobb mobiltechnológia nagyon sokat segítene abban, hogy még hatékonyabban végezhessék a munkájukat. Valamivel kevesebben (63%) vélik úgy, hogy a modern IT technológia, például a mobil technológia, elengedhetetlen a cég sikeres működéséhez.

Veszélyes, de még így is megéri
A vállalatok harmadának kellett szembesülnie az ügyféladatok elvesztésével az elmúlt két évben a munkaeszközként használt személyes mobil eszközöket ért biztonsági támadások miatt. Ugyanakkor a saját eszközök használata jelentős megtakarításokat eredményez a vállalatoknál.

Öt-tíz éves asztali PC-kkel pörögnek a kkv-k

Három válaszadó közül egy (32%) ért egyet azzal, hogy a vállalata elavult IT rendszert használ, és csak valamivel több mint negyedük (28%) érzi úgy, hogy a cégük a legmodernebb IT infrastruktúrát használja. Ötből több mint ketten (44%) gondolják azt, hogy a cégük versenyképesebb lenne, ha modern IT rendszert használna.

Azok közül, akik azt gondolják, hogy a vállalatuk elavult IT rendszert használ, háromból kettő (66%) mondta azt, hogy ez azért van így, mert 5-10 éves asztali számítógépeket és laptopokat használnak. További 62 százalék (ötből három) szerint a cégük IT rendszere azért elavult, mert az alkalmazottak nem kapnak tableteket vagy okostelefonokat. A válaszadók fele (49%) a mobil alkalmazások hiánya miatt fogalmazott meg ilyen véleményt, és körülbelül ugyanennyien (48%) mondták azt, hogy az a baj, hogy az operációs rendszerük öt évnél idősebb.

A megkérdezett kkv-k harmada (36%) szerint, ha a cégük befektetne a legmodernebb IT megoldásokba, javulna a belső kommunikáció minősége, a munkavállalók együttműködése és a tudásmegosztás. (A tapasztalatok szerint egyébként az ősöreg PC-kről egyből felhőre ugranak át a magyar kkv-k.) Négyből egy válaszadó (26%) szerint mindez növelné a munkavállalók elégedettségét és további 25 százalék szerint így gyorsabban hozzájuthatnának az üzleti szempontból fontos információkhoz.