Nézőkkel teli stadiont támadhatnak meg drónokról

2019. augusztus 03. szombat - 18:37 / piacesprofit.hu
  •    

Fennáll a veszély, hogy terrorcselekményekre használnak fel drónokat, figyelmeztetett az illetékes uniós biztos. Tele stadiont vegyi fegyverrel támadhatnak meg.

Julian King bejelentette, hogy az EU támogatni fogja megfelelő védőrendszerek kiépítését, és ehhez anyagi forrásokat is biztosít. Mint kiderült, francia biztonság szervek már felmérték, milyen jellegű drón-támadásokkal kell számolni és figyelmeztettek a veszélyre, amelyet például stadionok elleni akciók jelenthetnek.

pixabay.com

pixabay.com

King elmondta a Welt am Sonntagnak: egyre nagyobb teljesítményű, nagyobb képességekkel felruházott drónokat fejlesztenek ki. Így azok egyre vonzóbbá válnak mind a legális felhasználásokra, ám egyúttal arra is, hogy segítségükkel ellenséges cselekményeket kövessenek el.

Az Unió tudatában van a technológia gyors fejlődésének és annak, mi várható még a jövőben, hangsúlyozta a brit EU-biztos. Éppen ezért támogatják, hogy a tagállamok egymást a kérdésben kölcsönösen tájékoztató hálózatot építsenek ki. Egyúttal Brüsszel pénzügyi forrásokat bocsát rendelkezésre, amelyekkel az uniós országok felkészülhetnek a drónok elleni védekezésre.

Jól informált belső ember lehetett a drónos támadó
Brit rendőrségi forrás szerint jól informált “belsős” lehetett a London-Gatwick repülőterén a karácsony előtti csúcsforgalomban a repteret napokig megbénító drónos támadó. Egyébként azóta sem találták meg.

Amint a német lap értesült, a francia terrorelhárítás által az Európai Parlament számára készült, titkosnak minősített jelentése figyelmeztetett, milyen veszélyt jelenthet ha drónt küldenek egy nézőkkel teli labdarúgó stadion fölé és az vegyi fegyvert bocsát ki.