Nem csak a húszéveseké a digitális világ

2018. február 12. hétfő - 16:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az osztrák fővárosban új, okos technológiát is alkalmazó projektet tesztelnek, melynek célja a 60 év felettiek bevonása a nagyvárosi életbe, a biztonság megteremtése otthonukban, valamint a folyamatos egészségügyi felügyelet biztosítása számukra.

 

2018-ban az osztrák Közlekedésügyi, Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával új kutatási program indult Bécsben. Az úgynevezett „WAALTeR“ program célja a bécsi nyugdíjas városlakók megismertetése a modern eszközök használatával és annak előnyeivel, valamint az idősebb generáció életminőségének javítása és nagyvárosi mindennapjaik megkönnyítése.

A projektre jelentkező nyugdíjasok első lépésben az „Info-Café” keretein belül ismerkedhetnek meg az idősebb korosztály részére fejlesztett táblagépek használatával. A résztvevők az egyszerűsített funkciókkal ellátott eszközön keresztül elsajátíthatják, hogyan tudnak családjukkal, barátaikkal vagy akár háziorvosukkal egyszerűen kapcsolatba lépni, valamint hogyan tudnak könnyen tájékozódni Bécs városát érintő kérdésekről és annak programkínálatáról.

Kép: Bohmann, Andrew Rinkhy

Kép: Bohmann, Andrew Rinkhy

A hagyományos okos funkciók mellett egy nyugdíjasbarát útvonaltervezőt is telepítettek az eszközre, amelyen a kívánt útvonal összeállítása mellett az egyéni mozgásigény is beállítható. A könnyített kommunikációs felületnek köszönhetően az idősebb bécsi városlakók mobilitása és a társasági életben való részvétele is megkönnyíthető, hiszen ezáltal a lakhelyük közelében egyetlen kattintással találhatnak kártyázó vagy kutyasétáltató partnert maguk mellé.

Kövesd a vevőt! – hajsza több eszközön át
Hallotta már ezt a panaszt, hogy a látogatók manapság csak nyomkodnak összevissza, és érthetetlennek tűnik, miért hagyják el az oldalt, ahelyett hogy vennének? A sikeres internetes kereskedelemben létszükséglet, hogy ismerjük és megértsük a vevő szokásait, igényeit és jó élményt is adjunk a számára.

Miután a táblagép használatát elsajátították, a részvevők egy segélyhívó rendszerrel ellátott okosórát kapnak, amely a napi megtett lépésszámot és a pulzust is méri. Az eszközön tárolt egészségügyi adatokat a rendszer azonnal továbbítja a háziorvosnak, aki probléma esetén akár rögtön közbe tud lépni. Az okosóra a tablethez hasonló funkciókkal rendelkezik, így akár bármilyen tárolt információ, például telefonszám, üzenet vagy fotó útközben is gyorsan elérhető. Igény esetén pedig a karóra akár értesítéseket is küld a felhasználónak, hogy több mozgásra ösztönözze.

A program harmadik ütemében egy mozgást és elesést felismerő szenzort telepítenek a projektben részt vevők otthonába, amely azonnal riasztja a segélyhívó szolgálatot otthoni baleset esetén. A „WAALTeR mintalakás” tartozékai közé a tablet, az okosóra és az elesést felismerő szenzor mellett a program tervezete alapján többek között még egy okostévé, egy elektronikus ajtónyitó rendszer, valamint egy-egy okos fény- és hangvezérlő asszisztens (Alexa) is tartozik.

Az okos megoldásokkal felszerelt mintalakás Bécs városának 21. kerületében található, ahol az érdeklődők az egész kutatási programmal megismerkedhetnek, valamint kipróbálhatják az AAL-technológiát és a Smart Home eszközöket is. (eurocommpr.at)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor