Nem bliccelheti el a gyógyszer bevételét

2017. november 18. szombat - 10:06 / piacesprofit.hu
  •    

Megjelent az első gyógyszer, amelybe érzékelőt is tettek. Annak révén megtudhatja az orvos, bevette-e betege a felírt gyógyszert – és mikor...

Az amerikai gyógyszer-felügyeleti hatóság a napokban először hagyta jóvá ilyen tulajdonsággal is rendelkező készítmény forgalmazását. A találmány igencsak korszerű: a tablettába parányi érzékelőt telepítenek, amely elektromos jelet ad, amint a gyógyszer annak bevétele után érintkezésbe kerül a gyomorsavval.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A páciens különleges tapaszt visel, amely érzékeli ezt a jelet, és a számítástechnikában használt adattárolóba, „felhőbe” továbbítja. A beteg így számítógépén követni tudja, mikor mennyi gyógyszert vett be, és megtudják ezt orvosai, ápolói is – amennyiben erre a pácienstől felhatalmazást kaptak.

A találmánynak nagy jelentősége lehet többek között idegrendszeri bántalmaknál, amikor a beteg elfelejtheti bevenni nélkülözhetetlen gyógyszerét. Fontos lehet az újítás a cukorbetegeknél, vagy azoknál, akik magas vérnyomásuk miatt kell rendszeresen  gyógyszert szedniük. (Spiegel-NZZ)

Egészségügyi adatokkal kereskednek a feketepiacon
Egyre terjednek az egészségügyben a vezeték nélküli eszközök – pacemakerek, beültethető inzulinpumpák –, mivel használatuk nem igényel állandó orvosi felügyeletet, és műtéti beavatkozás nélkül is könnyen programozhatók. Éppen ezért éri egyre több támadás ezeket a szerkezeteket: ma már tíz kibertámadásból négynek az egészségügyi szféra a célpontja.