Ha már meglopnak, legalább vegyük észre

2015. október 12. hétfő - 20:30 / piacesprofit.hu
  •    

Egyre több és kifinomultabb támadás éri a vállalati rendszereket, és gyakran már nem is csak az a kérdés, hogy hozzáférhetnek-e adatainkhoz illetéktelenek, hanem hogy értesülünk-e erről. Ahhoz, hogy erre a kihívásra megfelelő választ adhassunk, mélységében kell ismerni a lehetséges támadási módokat és a veszélyeztetett rendszereket is az S&T álláspontja szerint.

Egyre gyakoribb, hogy az informatikai rendszereket célzott, az adott szervezetre, vállalatra szabott támadások érik, amelyek ellen rendkívül nehéz védekezni – számolt be a tapasztalatokról Kunos Imre, az S&T Consulting Hungary Kft. IT biztonsági üzletágának vezetője. Az ilyen helyzeteket a szakember szerint nagyon nehéz a hagyományos módszerekkel kezelni, ekkor az adott vállalkozáshoz igazodó védelmi megoldásra van szükség. (Sokszor a hátsó ajtón osonnak be a kiberbűnözők!)

A problémát növeli, hogy a kifinomult támadásokat gyakran már IT biztonsággal foglalkozó szakemberek dolgozzák ki, vagyis sokkal fejlettebbek, mint korábban voltak. Előfordul, hogy egy-egy károkozó több száz napot tölt el úgy egy adott rendszerben, folyamatosan szivárogtatva az adatokat, hogy nem fedezik fel. Az informatikai biztonsági szektor legfőbb kihívásaival kapcsolatban az elmúlt időszak szakmai rendezvényei és összefoglaló elemzései is az egyre kifinomultabb malware támadások jelentőségére hívják fel a figyelmünket.

„Az informatikai biztonságra költeni sok esetben olyan, mintha biztosítást kötne valaki, hiszen sokan úgy vélik, hogy felesleges kiadás, persze csak addig, amíg nem történik baj. Éppen ezért a megoldásszállítókra komoly feladat hárul a vállalkozások folyamatos edukációjában is. Felkészültnek kell lenni, teljesen naprakésznek, mélységében kell ismerni a lehetséges támadási módokat és a veszélyeztetett rendszereket egyaránt. Ha ez megvan, akkor beszélhetünk szakmaiságról” – fűzi hozzá Kunos Imre.

Kilakoltatja a feltört oldalakat a Google
A Google új algoritmusváltoztatások sorozatát indította útjára, azért, hogy megbirkózzon a találati listát elárasztó feltört spamtartalmakkal szemben. A bejelentés szerint a hatások igen komolyak lehetnek, a változtatások a keresések 5 százalékát is érinthetik.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek