Nem adja fel a hekkerekhez köthető orosz portál

2018. szeptember 29. szombat - 10:12 / piacesprofit.hu
  •    

Televíziós csatornák mellett az orosz kormány most az amerikaiak számára Moszkvában szerkesztett internetes portállal próbálja befolyásolni az Egyesült Államok közvéleményét.

Az USAreally elnevezésű portált az orosz Szövetségi Hírügynökség nevű médiavállalkozás alapította. Az utóbbi akkor vált ismertté, amikor kiderült, hogy egyik cége, az Internet Kutató Ügynökség állt a hekker-támadások mögött a 2016-os amerikai elnökválasztás idején.

hekker

Kép: Pixabay

A médiakonszernt Jevgenyij Prigozin nagyvállalkozóhoz, Putyin orosz elnök egyik legközelebbi munkatársához kapcsolják. A választási hekker-akcióról máig vizsgálódik a különleges amerikai államügyész, aki már vádat is emelt Prigozin és társai ellen. A gazdag üzletembert és társait kitiltották az Egyesült Államokból.

A USAreally kapott működési engedélyt, de hamarosan megnyilvánuló propaganda-tevékenysége miatt gyorsan kitiltották mind a Facebookról, mind a Twitterről. A portálnak, amely moszkvai szerkesztősége mellett amerikai újságírókat is alkalmaz, naponta mindössze öt-tízezer látogatója van és kísérletei, hogy rendezvényeket is szervezzen, eddig nem jártak sikerrel.

Álhíreket terjesztő orosz és iráni profilok százait törölte a Facebook
Iráni szervek és az orosz katonai katonai hírszerzés által fenntartott profilok százait törölte a Facebook, hogy megakadályozza a további manipulációkat a Közel-Keleten, illetve az amerikai politikai élet befolyásolását.

A USAreally lényegében Trump elnök álláspontjait támogatja, és a szólásszabadság, a demokrácia fontosságát hangsúlyozza, előtérbe állítva az Egyesült Államok szociális és társadalmi problémáit.

Amerikai elemzők szerint lehetséges, hogy a meglehetősen kezdetleges portál célja csak az, hogy elterelje a figyelmet komolyabb orosz akciókról. Mások feltételezik, hogy célja beavatkozni az amerikai belpolitikába, a novemberi időközi választások előtt – amint az orosz kormányzati szervek ezt az elnökválasztás idején tették. Nem kevesen vélik úgy, hogy az orosz akciók nélkül Donald Trump nem lett volna elnök – de az erről folyó vizsgálat még befejezésre vár.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.