Legyen észnél, ha a főnöke nagyobb összeget kér utalni

2018. szeptember 17. hétfő - 17:03 / piacesprofit.hu
  •    

A kíberbűnözés máris óriási veszteségeket okoz, de szakértők szerint a világ bankjainak, vállalatainak, polgárainak így okozott kár három éven belül már elérheti a kétezer  milliárd dollárt. A védekezéshez nem elég a technika: éber figyelem kell, mert a veszteségek 80 százalékát emberi hiba okozza.

A kíbertámadások világszerte egyre gyakoribbak, és az általuk keletkező gigászi károkat csak becsülni lehet – annál is inkább, mert sok nagyvállalat presztízsokokból eltitkolja azokat.

pixabay.com

Kép: pixabay.com

Az bizonyos, hogy a kisemberek pénzét megcélzó, „hagyományos” e-mailek mellett – hogy fizessünk be egy számlát, vagy adjuk meg bankadatainkat – az igazán nagy károkat az úgynevezett „cethal-halászok” okozzák.

Ezek olyan szakértő bűnözők, akik az interneten, közösség portálokon (köztük a Linkedinen) szedik össze és használják igen rafináltan gazdasági vezetők, pénzemberek adatait.

Egy példa: a külföldi úton lévő vezérigazgató (keresztnevén megszólított) helyettese kap főnökétől utasítást: utaljon át sürgősen nagy összeget a megadott számlára. És vannak, nem is kevesen, akik bedőlnek ilyen trükköknek.

Tudomásul kell venni, hogy a kíberbűnözés világjelenség, azt teljesen megállítani éppúgy nem

Az ipari rendszerek elleni támadás egész régiókat tehet tönkre
Azoknak a számítógépeknek, amelyeken a Kaspersky Lab megoldásaival védett ipari ellenőrző rendszerek futnak, több mint 40 százalékát érte kártékony szoftvertámadás 2018 első félévében.

lehet, min hajdan a postarablásokat. Tudni kell, hogy rendkívül felkészült bűnözőkről van szó, a legújabb technikai vívmányok birtokában.

Nem elegendő hasonló technika, szakértő cégek alkalmazásával szembeszállni velük – mert általában előbbre tartanak… A feladat az, hogy az üzleti világ minden munkatársa tisztában legyen ezzel a veszéllyel, és legyen résen, ne engedje megtéveszteni magát, mert a károk nagy többségét, 80 százalékát emberi hiba okozza.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek