Ne adjuk meg bárhol az adatainkat

2017. március 17. péntek - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Mindannyian hallottunk már internetes csalásokról, rosszabb esetben áldozatául is estünk már. Mivel egyre több dolgot intézünk online, ezen csalások száma is folyamatosan növekszik. De mit tehet ennek elkerülésért az internetező, és mit tehet a weboldal tulajdonosa?

A titkosított internet csatorna

Amikor internetezünk, fájlokat fogadunk a számítógépen és kéréseket küldünk a meglátogatott weboldal szerverének. Ezt az adatcserét tudják „lehallgatni” a csalók, akik nem elégednek meg ennyivel: ezen információkat ellopják, összegyűjtik és felhasználják.

Klasszikus eset, amikor egy internetes vásárlás alkalmával nem az eladó bankszámlájára, hanem egy megváltoztatott számlaszámra utaljuk a vásárolni kívánt termék ellenértékét. Ha csak nem tudjuk fejből az eladó számlaszámát, bizony nehéz észrevenni ezt az egyszerű csalást.

Az ilyen esetek elkerülése végett találták ki ezeket az internetes hatóságok által ellenőrzött úgynevezett „titkosított” – SSL (Secure Sockets Layer) – csatornákat. Ha így internetezünk, akkor egy olyan kódolt folyosót használunk, amit nem tudnak feltörni.

Nyilván egy blognak nem kell olyan szintű biztonság, mint egy pénzintézetnek, de titkosításra egyértelműen szükség van, a tárhelyparkok pedig többféle megoldással is tudnak szolgálni.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Alapvetően háromféle módon lehet csoportosítani az SSL tanúsítványokat:

  • kiállító hatóság alapján
  • SSL típusa alapján
  • ellenőrzés alapján

Ezek természetesen árakban, szolgáltatásokban, biztosítási összegekben is nagyon eltérnek. Választáskor mindenképpen kérjük ki a tárhely szolgáltató szakértő véleményét.

Mire figyeljünk?

Átlag internet felhasználóként nem sokat tehetünk, de arra érdemes figyelni, hogy az általunk látogatott weblapon van-e SSL jelzés, és ha nincs, akkor nem adunk meg semmilyen információt magunkról. (A Google például ettől az évtől hangsúlyosan felhívja a figyelmet a hitelesítés nélküli weboldalakra.)

A Google is előnyben részesíti a biztonságos weboldalakat, azaz a megfelelő védelemmel ellátott honlapokat előrébb sorolja a keresőtalálatok között.

Sajnos Magyarországon még nem elterjedt az SSL megoldás, aminek részben anyagi okai vannak, pedig minimális befektetésről van szó, ha azt nézzük, hogy mindenki érdeke, a vásárló védelme pedig az első.

Virág Levente
Online Office Kft.

Legyünk résen az elektronikus zűrzavarban
Új, digitalizált világunkat az „elektronikus” zűrzavar, megszámlálhatatlan alkalmazás és hatalmas adatmennyiség jellemzi. Az alkalmazások számának robbanásszerű növekedése jelentősen megnövelte a digitális rendetlenséget, ami komoly veszélyeket jelent.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek