Munkatársai helyett a géppel beszéli meg a teendőket

2017. október 22. vasárnap - 10:06 / piacesprofit.hu
  •    

Svájci cég beruházási bankárokat szolgáló szoftvert fejlesztett ki: az a használó sajátos igényeinek felelően szolgáltat adatokat és végez el olyan feladatokat, amelyeket addig az (időközben leépített) munkatársak végeztek.

„Ava, mutasd meg nekem valamennyi ügyfelem portfólióját!” – szólítja meg számítógépét a bankos, vagy ezt a parancsot adja: „Megnézném mindazokat a portfóliókat, amelyek alacsony kockázatú stratégiát követnek.”

A gép pillanatok alatt teljesíti ezt az utasítást is. Az Avaloq elnevezésű rendszert a pénzintézetek fokozódó takarékossága hívta életre: a svájci bankok ezrével csökkentették a munkatársak számát, így a beruházási bankároknak egyre több olyan dologgal kell foglalkozniuk, amelyet irodai kollégáik korábban, a háttérben, elvégeztek helyettük.

Kép: avaloq.com

Kép: avaloq.com

A szoftver tervezői új kiindulópontot választottak: nem a hagyományos felépítést, amelyben parancsok tömege áll rendelkezésre, ám a használó többnyire bonyolultan, több lépésben tudja csak elérni célját – már akkor, ha a keresésnél jó irányba indul el.

Korunk használója azonban a mobiltelefon szolgáltatásához szokott, ahol könnyen megérthető, egy ujjal, gyorsan kezelhető ikonokkal találkozik, és szinte azonnal megtalálja, amire kíváncsi.

„Önvezető” vállalatok a láthatáron?
A kiskereskedelemben jól látható módon egyre inkább az automatizált, digitális folyamatok veszik át az élőmunka szerepét. A vállalatok közötti kereskedés azonban eddig úgy tűnhetett, kevésbé érintett ezen a téren. Christophe Spoerry, az Euler Hermes Digitális Ügynökségének társalapítója a nagykereskedelmi területek automatizálásáról, a mesterséges intelligencia térhódításáról beszélt, melynek vége akár a lényegében „önvezető” vállalatok kialakulása is lehet.

A hangvezérléssel is működő Avaloq nem ad hozzáférést több információhoz, mint a hasonló banki szoftverek, de a tartalmat és a kérdéseket intelligensen, a speciális használó szükségleteinek megfelelően rendszerezi és tálalja. Így például parancsra jelezni tudja, melyik ügyfél portfólióját veszélyezteti egy devizaárfolyam változása, vagy milyen stratégia a célszerű az előzmények alapján az adott ügyfélnél.

A nagy bankok általában keresik a digitális adatfeldolgozás új útjait, és többfajta megoldással is kísérleteznek. Ezek – akárcsak az Avaloq – még kísérleti szakaszban vannak, az Avaloq most gyűjti a felhasználók tapasztalatait.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor