Mobilkoncessziók: pályázat meghosszabbítva

2008. november 13. csütörtök - 12:39 / Sajtóközlemény
  •    

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a közelmúltban lefolytatott konzultációra beérkezett kérdések nyomán nyolc nappal meghosszabbította az október 22-én kiírt mobil-pályázatok beadására rendelkezésre álló időt. Az új beadási határidő november 28., jelentette be az NHH.

A pályázat október 31-én megtartott pre-bid konferenciáján elhangzott, valamint az írásban beérkezett és már megválaszolt kérdések száma meghaladta a nyolcvanat. A kérdések megválaszolása mellett az NHH pontosított a kiíráson, ezért kerül sor a beadási határidő meghosszabbítására.

A 4. mobilos és a 450 Mhz-es frekvencia

Az NHH a mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet lefedettségének növelése érdekében összesen hét frekvenciacsomagot hirdetett meg. Amennyiben a pályázatok eredményesek lesznek, a magyar piacon akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet és 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhet. Az úgynevezett “A” blokk nyertese hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A “B” blokkra sikeresen pályázó cég pedig a jelenleg nem használt 450 MHz-es frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

A további öt csomag a 26 GHz-es frekvenciatartomány hasznosítására vonatkozik. Ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat a hazai vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettség jelentős növeléséhez.

Januárban eredmény

A kiírási dokumentációnak a beérkezett kérdések nyomán történt pontosítása elsősorban a “B” blokkon a szolgáltatás elindítására vonatkozó határidőt, a “C” blokk esetében a nyertessé nyilvánítható konzorciumokra vonatkozó feltételeket, valamint az “A” és “B” blokk nyertese közötti későbbi esetleges tulajdonosi összefonódás szabályait érinti.

A pályázati anyagot eddig összesen 12 cég vásárolta meg. Az NHH várakozásai szerint az “A” és a “B” blokk esetében a pályázat eredményhirdetésére legkorábban változatlanul 2008. december 22-én, a 26 GHz pályázatok eredményhirdetésére pedig 2009. január 30-án kerülhet sor.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor