Mobilinternet mindenkinek 2017-ben?

2012. június 08. péntek - 11:01 / piacesprofit.hu
  •    

Öt év múlva várhatóan a világ népességének túlnyomó része rendelkezik már mobilinternet előfizetéssel, az okostelefon előfizetések száma eléri a hárommilliárdot. Közben egyre kevesebb mobiltelefont adnak el a világon.

2017-ben a világ népességének 85 százaléka rendelkezik majd 3G lefedettséggel, a 4G-s szolgátatás a népesség 50 százaléka számára lesz elérhető. Az okostelefon-előfizetések száma eléri a 3 milliárdot, a globális adatforgalom 15-szörösére növekszik. 2012 első negyedévében a világon összesen 6,2 milliárd mobil előfizetést regisztráltak, a negyedév során 170 millió új előfizetést kötöttek – áll a hálózatba kapcsolt társadalom pulzusa címmel az Ericsson által kiadott második mobil és internetforgalmi jelentésben.

Áprilisban is nőtt a mobilinternet-előfizetők száma hazánkban
Áprilisban 2 millió 399 ezerre nőtt Magyarországon a mobilinternet-előfizetések száma, míg a teljes előfizetői táboron belül az aktív – a mobilinternet-szolgáltatást az utolsó három hónapban igénybe vevő – ügyfeleké 1 millió 860 ezerre emelkedett. A forgalmazásban részt vevő aktív előfizetések alapján a Telenor piaci részesedése 28,75 százalékról 29,17 százalékra, a T-Mobile-é 47,00 százalékról 47,11 százalékra nőtt, ugyanakkor a Vodafone részesedése 24,25 százalékról 23,72 százalékra csökkent. A gyorsjelentés adatai alapján az összes előfizetőt tekintve a Telenor piaci részesedése 27,99 százalékról 28,17 százalékra nőtt, míg a Vodafone-é 23,86 százalékról 23,74 százalékra és a T-Mobile-é 48,16 százalékról 48,08 százalékra csökkent.

A jelentés szerint sokak számára hamarosan a mobiltelefon lesz az egyetlen eszköz az internet elérésére. A vállalat tegnap kiadott második forgalmi és piaci jelentése szerint, mely A hálózatba kapcsolt társadalom pulzusa címet kapta, 2017-re a világ népességének 85 százaléka rendelkezik majd 3G-s internet-lefedettséggel, és közel kilenc milliárd lesz a mobilelőfizetések száma, szemben a tavalyi hat milliárddal. A 2011-ben regisztrált egymilliárd mobil szélessávú előfizetések száma öt év múlva az ötszörösére, öt milliárdra növekszik. A gép-gép előfizetések (gép-gép közötti kommunikáció mobilhálózaton keresztül) még tovább emelik majd ezt a számot.

„Amikor az emberek készüléket vásárolnak, alapfeltételnek tekintik az internet-hozzáférést, így egyre nagyobb az igény a mobil szélessávra, és az adatátviteli forgalom is folyamatosan növekszik." – kommentálta a jelentés eredményeit Douglas Gilstrap, az Ericsson alelnöke, a vállalati stratégiáért felelős vezetője. „A mobil szolgáltatók ebben felismerik az üzleti lehetőséget, és a nagy kapacitású hálózatokban elérhető kitűnő adatátviteli sebességek révén jó felhasználói élményt kínálnak ügyfeleiknek. A világ HSPA-hálózatainak 75 százaléka 7,2 Mbps vagy annál magasabb, 40 százaléka pedig 21 Mbps csúcssebességre képes."

Itt az ideje megtanulni, mi az a zettabájt
2016-ra a globális internet forgalom várható nagysága 1,3 zettabájt lesz a Cisco friss tanulmánya szerint, ami körülbelül egymillió gigabájtnak felel meg. 2015 és 2016 között 330 exabájtos növekedés várható, ami csaknem megegyezik a 2011-ben világszerte generált teljes IP-forgalommal. Addigra a Föld minden lakója átlagosan 2,5 hálózati kapcsolattal rendelkezik majd.

Az Ericsson jelentése szerint 2017-re a világ népességének fele rendelkezik majd  LTE/4G hálózati lefedettséggel, az okostelefon-előfizetések száma pedig a tavalyi 700 millióról három milliárdra nő. Tovább növekszik a teljes mobil adatátviteli forgalom is: 2011 és 2012 első negyedéve között – elsősorban a videós átvitelnek köszönhetően – megduplázódott, 2015-re pedig várhatóan a tizenötszörösére emelkedik.

2012-ben a mobil előfizetések számának nettó növekedése, 39 millióval, Kínában volt a legnagyobb, ezt India követi 25 millióval. A Magyarországot is magába foglaló CEMA (Central and Eastern Europe, Middle East and Africa) régió összes mobil előfizetése 1,6 milliárd volt az első negyedévben, ami 2017-ig további 700 millióval gyarapodhat. Az itteni mobil előfizetések 85 százaléka tavaly még GSM volt, 2017-ben ezek fele már WCDMA/HSPA hálózatú lesz.

Mélyponton a mobileladások növekedése
Az idén mindössze 4 százalékkal növekszenek világszerte a mobiltelefon-eladások, a legkisebb mértékben 2009 óta. Az IDC távközlési piackutató szerdán közzétett elemzése szerint ennek oka az, hogy a gazdasági növekedés lassulása mellett erőteljesen visszaesett az alapkészülékek kereslete. Az IDC arra számít, hogy az idén 1,8 milliárd mobilkészülék értékesítése várható a tavalyi 1,7 milliárdot követően. 2016-ban 2,3 milliárd készülék kiszállítása várható. Alaptelefonokból – amelyek az okostelefonokkal ellentétben nem rendelkeznek internet összeköttetéssel – 10 százalékkal csökken az idén az eladás, miközben ezek a készülékek teszik ki a teljes értékesítés 62 százalékát. Az IDC előrejelzése szerint az Android marad a vezető szoftver a következő négy évben, de később részesedése csökken: a jelenlegi 61 százalékról 53 százalékra 2016-ban.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor