Mit tud az Oreo?

2017. augusztus 23. szerda - 09:35 / piacesprofit.hu
  •    

Még hozzá sem szokhattunk a „régi” Androidos készülékhez, máris itt a Google új, 8.0-ás telefonja. Szokás szerint édesség adja a nevét, az újdonságot Oreonak hívják és ha forradalmi változásokat nem is hoz, nem kevés hasznos érdekességgel szolgál.

Például azzal, hogy megszabadulhatunk appjaink nem ritkán zavaró, állandóan megjelenő értesítéseitől. Ugyan eddig is kipöccenthettük azokat, de most bizonyos időre blokkolhatjuk megjelenésüket – bár 15-20 perc után ismét megjelennek… Egyébként az appok ikonján apró jel mutatja, hogy ott értesítés rejlik. Amikor aztán hosszabban az ikonra kattintunk, betekinthetünk az értesítésbe,s ha nem érdekel, azonnal törölhetjük is. Beállíthatjuk azt is, mikor küldjenek értesítést az egyes alkalmazások – emellett azokhoz, a telefonszámok példájára, csengőhangokat rendelhetünk.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Pár éve még elképzelhetetlen volt a multitasking mobilon – ám most a nagyobb képernyők megengedik, hogy két alkalmazást egymás mellett futtassunk. Már az Android 7.0 lehetővé tette két ablak megnyitását és az áthúzást egyikből a másikba, ám miután a ketté osztott képernyő nem mindig a legjobb megoldás, az új rendszer lehetővé teszi a kép a képben funkciót is: videókat, azok által támogatott alkalmazásokat kicsinyített ablakban futtathatunk a képernyőn, miközben más alkalmazásokkal dolgozunk. A kisebbített kép gesztussal mozgatható, hogy ne legyen útban.

Jobban támogatja kapcsolódó készülékek elérését az Oreo: a rendszer (amennyiben az adott alkalmazás ezt támogatja) több képernyőt tud felismerni, ami hasznos lehet Android-alapú tabletek és Chrome-bookok használóinak.

K ne tudná, mit jelent adott esetben 12 vagy 18 tagú jelszavakat begépelni a mobilunkra… A jelszó-menedzserek használata a telefonokon eddig igencsak nehézkes volt, de az új rendszer lehetővé teszi a közvetlen kapcsolódást a Enpass-hoz vagy a LastPasshoz: a megfelelő web-oldalról autofill-lel kimásolhatók a jelszavak.

A Google már tavaly megkezdte bizonyos appok háttérben való működésének korlátozását – az Android például magától alvó módba helyezi a helyszín-keresést, amelyre távolról sincs mindig szükségünk. Ezek a korlátozások a 8.0-nál még megbízhatóbban működnek, így valamelyest korlátozódik az akku-használat.

Kozmetikailag a legnagyobb változást a beállításoknál találjuk. Kevesebb a menüpont, azok viszont logikusabban vannak elrendezve és sok helyen találunk utalást kapcsolódó beállításokra.

A Google saját készülékeire természetesen telepíti, és több gyártó jelezte már, hogy alkalmazza új telefonjain az Oreot. A Oneplus nem csak újdonságára, a Oneplus 5-re, hanem a korábbi 3-as és 3T típusra is telepíti. A Nokia három új

1000 euróba kerül majd az új csúcstelefon
A Samsung augusztus 23-án New Yorkban mutatja be legújabb csúcstelefonját, a Note 8-ast, amely minden korábbinál drágább lesz, 999 euróba kerül. A szaksajtóban kiszivárgott (vagy kiszivárogtatott…) adatok szerint az első újdonság, hogy az okostelefon 6,3 collos képernyőjével valamivel hosszabb és vastagabb is lesz elődjénél, a Galaxy S8-nál.

telefonja már ezzel a szoftverrel kerül piacra, akárcsak az LG G6-osa és – várhatóan – új csúcsmodellje, a V30. A Samsung hagyományosan nem szokta elsietni a váltást, de bizonyos, hogy Oreot kap a Galaxy S8 és az S7, valamint az új Note. Egyes közép-kategóriás modelleket nem állítanak át, a Galaxy S6-ost várhatóan szintén nem. A Huawei még nem nyilatkozott, de a gyártó már kipróbálta az új szoftvert a Mate 9-en és a P9 is bizonyosan a 8.0-val jelenik majd meg. A Sony hír szerint kilenc új modellt tervez az Oreoval, köztük az XZ-sorozatot.

A kérdést, érdemes-e áttérni az új szoftverre, vitatni szokták, emlegetik, hogy utána a telefonok lassabban működnek, hibák lépnek fel. Az Android azonban az elmúlt években sokat javult, stabilabb lett. Régebbi modelleknél mindenesetre kihagyhatjuk a frissítést, várhatóan a jövendő alkalmazások is jól futnak majd a régebbi Androiddal is. (Die Zeit)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek