Mire jó a CRM rendszer?

2013. január 21. hétfő - 18:30 / piacesprofit.hu
 •    

Az elmúlt években a legtöbb, kkv szektorban tevékenykedő vállalkozásnál az értékesítési, sales tevékenység még jobban előtérbe került, mint valaha. A vállalkozások próbálnak a felszínen maradni és hatékonyan kihasználni a cégükben rejlő potenciákat. Mindenki igyekszik költséget csökkenteni, szakértőnk szerint viszont az is fontos, hogy amit ezen nyerünk, olyasmire fordítsuk, amivel az értékesítésüket növelhetik. Segítünk, hogyan.

Kép:Regus

Anyagi krízis, válság idején a legkézenfekvőbb a költségek csökkentése, a fix költségeket szinte lehetetlen csökkenteni, ezért a változó költségekkel kezdődik a dolog, valamint a beruházások szüneteltetésével (sajnos látjuk, hogy nagy méretekben, országosan az ilyen gondolkodásnak mi a következménye).

Sok területen lehet költséget csökkenteni az informatikában is, csökkenthetjük a szállítói szerződésekben (SLA) foglalt rendelkezésre állást, így informatikai partnerünknek kevesebbet fizetünk, de az esetleges hibákat is később fogják orvosolni. Nem újítjuk fel a gépparkot időben (kliens gépek, szerverek), tovább használjuk az eszközöket (pl. mobiltelefonok), nem frissítjük a szoftvereket, stb. Ezzel egy picit levegőhöz lehet jutni, de a 21. században az információs társadalomban súlyos károkat is tudunk magunknak okozni. Ezért is javaslom, hogy az ilyen költségcsökkentéssel nyert extra bevételeket olyan informatikai és egyéb beruházásokra fordítsák, amelyekkel növelhetik az értékesítési tevékenységüket.

Könnyebb azon cégek helyzete, akik már korábban felismerték a lehetőséget az informatikában, amely nagyon jól tudja támogatni az értékesítési tevékenységet és bevezettek valamilyen vállalatirányítási rendszert (ERP) a cégüknél (szakértőnk korábbi cikkeit az ERP rendszerekről itt találja), amelyhez természetesen megfelelő CRM (ügyfélkapcsolat-kezelő) rendszer is társul.

Akik már rendelkeznek több éve ERP és CRM rendszerrel, azok valószínűleg nehéz helyzetben is:
 • kontrollálni tudják költségeiket, üzleti információjuk naprakész;
 • kontrollálni tudják a folyamatokat;
 • minimalizálni tudják kintlévőségeiket a beépített automatizmusoknak köszönhetően;
 • ismerik a vásárlóikat és azok szokásait;
 • úgy alakíthatják marketing stratégiájukat, hogy a szokásos csatornák helyett egyéni módszereket használnak;
 • CRM rendszerük segítségével akár azt is meg tudják mondani, hogy kik azok a vásárlók, akik már 1 éve nem vásároltak semmit, és közvetlenül meg tudják szólítani őket kedvezményeikkel;
 • rendszeres szervizbehívók, születésnapi, névnapi köszöntők révén közvetlen kapcsolatban állnak a vásárlókkal;
 • ügyfeleiket e-mailben, sms-ben is tudják tájékoztatni az aktuális kedvezményekről, vagy éppen arról, hogy megérkezett a megrendelt alkatrész;
 • üzleti tervet tudnak készíteni az ERP rendszer segítségével;
 • hideghívási és egyéb értékesítési kampányok lebonyolítását könnyen adminisztrálják és után követik;

A CRM rendszerekről fontos megemlíteni, hogy nagyon sok van a piacon és nagyon sok nem több mint egy egyszerű hírlevél küldő szoftver, ahová különböző megjegyzéseket lehet írni. Anélkül, hogy bárkinek reklámot akarnék csinálni, fontosnak tartom, hogy a CRM rendszer kiválasztásakor legyenek nagyon figyelmesek és megfelelő módon válasszanak, a saját igényük szerint, ne aszerint, hogy a piacon mi kapható. Egy CRM rendszer kiválasztásánál nagyon fontos a cél, pontos meghatározása, ahogy ez az ERP rendszerek esetében sincs másként. Új vevőket akarunk becsalogatni és esetleg különböző online csatornákkal össze is kell kötni a rendszert (pl. Facebook) vagy meglévő ügyfelekre akarunk koncentrálni. Ilyen szempontból kétféle csoportosítása létezik a CRM rendszereknek, aki erről többet szeretne olvasni, az kattintson ide. (További ügyfélszerzési tippjeinket itt találja!)

Fontos azt is látni, hogy egy CRM rendszer bevezetése és üzemeltetése nem csak anyagi terhet ró a vállalkozásra és azok vezetőire. Egy CRM rendszer sikeressége nem csak magán a rendszeren múlik, hanem az azt bevezető cégen, még inkább a felhasználókon. A profi működtetés a záloga annak, hogy mindig pontos információt lehessen kinyerni a bevitt adatokból.

Összefoglalva, egy hatékony ERP és CRM rendszer azon túl, hogy eszközt ad a cégvezető kezébe a vállalat szakmai alapokon nyugvó irányítására, arra is lehetőséget teremt, hogy az általános marketing-költést a nehéz helyzetben (is) a cégvezetés költség-hatékony, célzott, a rendszerből kinyerhető információkra épülő megoldásokkal váltsa ki.

Giller Tamás

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor