Milliókat is spórolhatunk egy gombnyomással

2015. április 01. szerda - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar vállalatok több mint egyharmadánál éjjel-nappal be vannak kapcsolva a számítógépek, amelyek pazarolják az energiát. Évente akár 40.000 forintot bukhatunk gépenként.

Kép:sxc

A kelet-európai vállalatok számítógépeinek közel egyharmada bekapcsolva marad éjszakára is, ami jelentős hatással van az energiafogyasztásra. A szlovák alkalmazottak a legfigyelmetlenebbek, ugyanis a felmérésben résztvevő szlovák vállalatok 55 százalékánál maradtak bekapcsolva a számítógépek még azután is, hogy az alkalmazottak hazaindultak a munkahelyükről. Csehországban a vállalatok több mint egyharmada (36%) pazarolja az energiát azzal, hogy munkaidőn kívül is bekapcsolva hagyja a számítógépeket. A magyar és a lengyel vállalatoknál a legjobb a helyzet, hiszen a vállalatoknak csak 17%-a pazarolja az energiát. Ezeket az eredményeket az Intel megbízásából, a négy közép-európai ország 576 vállalatának bevonásával, 2015. február-márciusban készült felmérésben publikálták.

Miért nem kapcsolják ki az alkalmazottak a számítógépüket?

A felmérés egyáltalán nem támasztja alá azt az általános feltételezést, hogy a számítógépeket szoftverfrissítések és a számítógépek karbantartása miatt hagyják bekapcsolva a munkaidőn túl a felhasználók. „A felmérésben részt vevő négy országban az ilyen tevékenység csak a vállalatok 28%-nál szolgált magyarázatként. Az informatikai személyzet Szlovákiában volt a legszorgalmasabb: a vállalatok 44 százalékánál történik a számítógépek karbantartása a munkaidőn kívül. Ezzel szemben Csehországban ez kevesebb, mint a vállalatok ötödét (17%), Lengyelországban és Magyarországon kevesebb, mint négyből egy cégnél történik hasonlóan (24%),” – mondta el Horváth Richárd, az Intel Magyarország kiskereskedelmi marketing menedzsere.

„A legnagyobb szabadságot a cseh alkalmazottak élvezik arra vonatkozóan, hogy ki szeretnék-e kapcsolni számítógépüket vagy sem, ugyanis a cseh vállalatok 48%-a teljesen rájuk hagyja a döntést. Azonban még azoknak a cégeknek, amelyek felhívják az alkalmazottak figyelmét, vagy akár közvetlenül utasításban adják ki számukra, hogy kapcsolják ki a számítógépüket hazainduláskor, sincs abszolút ráhatása arra, hogy valóban így is tesznek – ez a helyzet a vállalatok 22%-nál Magyarországon és 14%-nál Szlovákiában” – tájékoztatott Horváth Richárd. Emellett úgy tűnik, hogy néhány alkalmazott nincs tisztában a számítógépe egyes üzemmódjaival, és nem lát különbséget aközött, hogy bekapcsolva vagy alvó, illetve készenléti üzemmódban hagyja azt.

Így lesz kevesebb
Egy ötéves asztali számítógép körülbelül 17 000 forintnak megfelelő áramot fogyaszt egy évben , de ez a költség akár a 44 000 forintot is elérheti, különösen akkor, ha a felhasználók saját lustaságuk vagy a szoftverek frissítésének szükségessége miatt elszoknak attól, hogy éjszakára kikapcsolják számítógépeiket, illetve, ha csak a monitort kapcsolják ki. Az elavult gépek nagyságrendekkel növelik a fogyasztást, mégis sok cégnél üzemelnek az Intel felmérése szerint.
Ha azonban lecserélni nincs most lehetőség az áramzabálókat, akkor is sokat tehetünk.
1. Kevesebb fényt! A számítógép tartozékai közül a monitor fogyasztja a legtöbb energiát. Tompítsuk a fényét, vagy állítsuk be, hogy ha nem használjuk, sötétedjen el.
2. Le a kapcsolódókkal! Kapcsoljuk ki a nyomtatókat és szkennereket, ha épp nincs rájuk szükség!
3. Ne dolgozzon feleslegesen! Ha a gép folyamatosan Wifi hálózatot keres mondjuk csak azért, mert nem kapcsoltuk ki az éppen adott pillanatban felesleges folyamatot, feleslegesen növeljük a fogyasztást.
4. Egy kapcsoló jobb! Ha mindent egy. kikapcsolható hosszabbítóba dugunk be egyszerűen és gyorsan gondoskodhatunk az áramtalanításról.
5. Használjuk ki a lehetőségeket! Az operációs rendszerek már maguktól felkínálnak energiatakarékos funkciókat. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel!

A nagy vállalatok kevésbé törődnek a számítógépek kikapcsolásával

Ami a vállalatok méretét illeti, a 200 főnél kevesebb főt alkalmazó középvállalatok a legfigyelmesebbek a számítógépek kikapcsolására vonatkozóan, a nagyobb cégek pedig kevésbé törődnek ezzel: a 200-500 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál tízből három számítógépet hagynak bekapcsolva éjszakára, míg az 500-nál több dolgozót foglalkoztató cégek esetén tízből négyet. A bekapcsolva hagyott számítógépek által okozott veszteség természetesen a számítógépek számának megfelelően többszörös, s emiatt a nagyobb vállalatoknál a veszteség sokkal jelentősebb.

Az informatikai osztály energiatakarékosságra való ösztönzése

Egyedül Magyarországon mutatták ki azt, hogy a vállalatok többsége (52%) ösztönzi a rendszergazdát az energiatakarékos megoldások használatára.

„A legtöbb cégnél az a helyzet, hogy senki sem felel a vállalat által felhasznált energiáért. Ez még meglepőbb, ha figyelembe vesszük, hogy a vállalati informatika használja fel az áram jelentős részét a számítógépek vagy szerverek működtetése révén. A cégek többségénél az energiaköltségek jelentik a harmadik legjelentősebb költségtényezőt a gyártással és a bérekkel kapcsolatos költségek után” – mondta Horváth Richárd.

Képzés és technológia – ideális esetben mindkettő – az energiahatékony viselkedés szolgálatában

A felmérés eredményei egyértelműen rámutatnak, hogy számos vállalat és az alkalmazottak hasznára válna a jobb képzés vagy az olyan technológia, amely segítene nekik a gazdaságos és környezetbarát viselkedés elsajátításában. Az éjszakára bekapcsolt számítógépek használják a legtöbb áramot – ez főként az asztali számítógépekre igaz, amelyek még mindig többségben vannak az olyan energiahatékony mobil eszközökkel szemben, mint például a laptopok, az Ultrabookok és a 2 az 1-ben eszközök.

Nem csak a számítógépen múlik!
Ha takarékoskodni akarunk az irodánk rezsiköltségein, nem kell azonnal a legmodernebb felszerelést megvásárolnunk, vagy drága beruházásokat végrehajtanunk. Kezdetnek megteszi, ha a szokásainkon változtatunk. Ha ügyelünk a klímára, a fűtésre és arra, hogy ne hagyjuk bekapcsolva az irodai eszközöket, évente százezreket spórolhatunk.

Egy bekapcsolva hagyott ötéves asztali számítógép 115 forintnak megfelelő áramot fogyaszt naponta még akkor is, ha a monitort kikapcsolják. Ha az alkalmazottak a hétvégére, az ünnepekre és a szabadságuk idejére sem kapcsolják ki a számítógépeket, akkor az ilyen számítógépek használata több mint 40 000 forintnyi áramköltséget jelent éves szinten.

Az árampazarlás csökkenthető olyan technológiák használatba vételével is, amelyek segítségével távolról is ki lehet kapcsolni a számítógépeket a munkanap végén, s a mindennapos karbantartás, a javítások és a frissítések még a számítógépek kikapcsolt állapota mellett is biztosíthatók. „Amikor az alkalmazottak megérkeznek a munkahelyükre reggel, a számítógép már ismét aktív üzemmódban működik a távvezérlésnek köszönhetően” – mondta Horváth Richárd. Az Intel által készített felmérés azt mutatja, hogy ha egy vállalat távolról 12 óra időtartamra kikapcsolja az asztali számítógépeket délután 6 és reggel 6 óra között, akkor az asztali számítógépek által felhasznált energia akár 30 százalékkal is csökkenthető. „A megtakarítás pénzben kifejezett értéke meghaladhatja az egymillió forintot egy olyan középvállalat számára, amely száz idősebb asztali számítógéppel rendelkezik” – mondja Horváth Richárd az Intel képviseletében.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek