Milliárdokat buktak az illegális szoftveren

2011. szeptember 12. hétfő - 11:59 / piacesprofit.hu
  •    

Történetének eddigi legnagyobb összegű kártérítéséről állapodott meg a Business Software Alliance, a világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő szervezet egy japán szoftvertervező céggel. A jogsértő fél 5,7 millió dollárt fizet a jogtulajdonosoknak.

A világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő Business Software Alliance (BSA) honlapján olvasható közlemény szerint az érdekvédelmi szervezet három tagja képviseletében története eddigi legnagyobb összegű egyezségét kötötte meg illegális szoftverhasználat ügyében. A közlemény szerint a japán fél – amely sajátos módon egy szoftvereket tervező és gyártó cég – összesen 437,34 millió jen, azaz 5,7 millió amerikai dollárt fizet kártérítésképpen és a licencdíjak rendezése érdekében. (Szoftver segítségével 305 millió forintos csalást követtek el tavasszal Magyarországon.)

Kép: PP archív
Kép: PP archív
Egy szoftver több gépen
A BSA jelentése szerint az illegális használat leggyakoribb példája a fejlődő országokban – otthon és a vállalatoknál egyaránt – az, hogy a szoftverek egyetlen jogosított példányát több számítógépre telepítik. A pc-használók 51 százaléka, beleértve a döntéshozókat is, úgy gondolja, ez a gyakorlat törvényes.

A BSA egy hozzá beérkezett bejelentés alapján kezdett el vizsgálódni az ügyben. A szervezet illetékesei a szoftverauditálás során összesen 1300 példány, engedély nélkül használt Adobe Photoshop, Microsoft Office és Autodesk MAYA programot találtak. A jogvédők szerint sajnálatos, hogy épp abban az országban tapasztalnak ilyen jelentős mértékű jogsértést, amely nemzetközi szinten a legalacsonyabb kalózkodási rátával (20%) büszkélkedhet – az Amerikai Egyesült Államok és Luxemburg mellett. A BSA szerint bár Japánban átlagosan tízből csak két telepített szoftver kalózpéldány, az eset rávilágít arra, hogy még a fejlett országokban is sokat kell még tenni a fogyasztói tudatosságnövelés és a szerzői jog nagyobb tisztelete érdekében. A BSA japán kirendeltségének vezetője szerint a távol-keleti országban a szellemitulajdon-jog, és így a szerzői jog tisztelete meglehetősen magas, de a szervezet ennek ellenére meglepően sok bejelentést kap a vállalati szféra, különösen a nagyobb cégek visszaéléseiről. A jogvédők bíznak benne, hogy a most lezárt eset intő példaként fog szolgálni a helyi cégek számára, egyúttal elrettentő erővel hat majd a vállalati kalózokra világszerte is.

A BSA és az IDC piackutató intézet az illegális szoftverhasználat globális helyzetéről idén nyolcadik alkalommal közzétett éves felmérése szerint Magyarországon a személyi számítógépekre illegálisan telepített szoftverek aránya 2010-ben nem változott, maradt a megelőző év 41 százalékos szintjén. Hazánkban az arány évek óta gyakorlatilag változatlan.

A globális átlag a 2009-es 43 százalékról 42 százalékra csökkent, de ezzel párhuzamosan a gyártók becsült kára 14 százalékkal, 58,8 milliárd dollárra nőtt. A kalózszoftverek értéke az elmúlt hat évben közel megduplázódott.