Miért romlik el minden kütyü?

2016. március 01. kedd - 06:08 / piacesprofit.hu
  •    

Miért nem működnek a ma gyártott eszközök a végtelenségig, mint a nagymama Rakéta porszívója? Szakértőnk segítségével cáfoljuk a népszerű összeesküvés-elméleteket a gyártók manipulációiról, és a valós okok nyomába eredünk.

komoly munkahelyi stresszt okoz a hangterhelés

Kép: Flickr.com

A vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek is állandó gondot okoz a technológiai eszközök rendszeres cseréje, hiszen a modern eszközök néhány év után használhatatlanná válnak. Az online közösségben sok öszeesküvés-elméletet találni ezzel kapcsolatban, most szakértőnk segítségével eredtünk a jelenség nyomába.

Hardveres oldalról tekintve az eszközeink egyszerű alkatrészekből épülnek fel, melyek összességében bonyolult hálózatokat alkotnak. Minden egyes alkatrésznek megvannak az adott típusra jellemző működési tulajdonságai és ezen jellemzők normál üzemi határértékei. Idővel az alkatrészek működési paraméterei változhatnak és változnak is. Az elektromos áram sem egy állandó stabil forrás. „Még ha nem is éri extrém környezeti hatás (beázás, túlmelegedés stb.), akkor is bejutnak az áramkörökbe ingadozások és elektromos tüske jelenségek. Ez az úgynevezett öregedés. Amennyiben a hálózatban más eszköz is működik, ami szintén zavarja az áram stabilitását, akkor ez az öregedés mellett a közvetett „károsító tényező”!

Szoftveres részről nézve a folyamatos fájlmásolások, törlések „szemetet” hagynak a tárolóinkon, memóriaegységeinken. Eltekintve a szándékos támadásoktól, amelyeket egy megfelelő védelemmel el tudunk hárítani, a sok „szemét” előbb- utóbb felgyülemlik. Ha ezt senki nem végzi el, bizony előbb utóbb leszűkül a mozgástér. Ezért érezzük azt, hogy a pár évvel ezelőtt megvásárolt eszközünk ma már belassult, akadozik a működése. Elvonatkoztatva a „gyártók érdeke” összeesküvés-elmélettől, megállapíthatjuk, hogy amennyiben ugyanarra használjuk az eszközünket, mint azt eredetiekben terveztük, megfelelően karbantartjuk, akkor bizony nem fog „elhasználódni”. De akkor miért kell meghatározott időtávra tervezni? Miért is szükséges időről időre megválnunk szeretett kütyüinktől?

A sufnituning idén már nem elég
Szomorú képet festenek a felmérések a magyar kkv-k digitális biztonságérzetéről. Miközben a hackerek egyre gyakrabban támadják a kisebb cégeket, a magyar kkv-k többsége továbbra is saját megoldásokkal próbál védekezni a profi bűnözők ellen. Idén viszont ez már nem lesz elég.

A válasz a fejlődés. Ki használ a manapság Windows NT-t? Pedig az akkori MS Office (Office 2000) alkalmazások a mai napig elfutnának rajta. Mégis új telefonjaink, új nyomtatóink, notebookjaink vannak irodáinkban, melyeknek majdani cseréjét, igen is be kell terveznünk már most. Azonban, hogy ez milyen időtávot is rejt magában, nagyban függ a terveinktől (például az üzemeltetésre fordított összegektől is). Fontos, hogy minden eszköz élettartama egyedi, így külön-külön kell meghatározni azt. Nem szabad egy hálózati eszközt, mint egy routert, összehasonlítani egy mobiltelefonnal. Ugyanez vonatkozik az eszközök üzemeltetésére. Még egy mobiltelefon is folyamatos üzemeltetést kíván: tölteni kell, az e-maileket, képeket időközönként karban kell tartani, menteni, a rajta futó operációs rendszert, és alkalmazásokat frissíteni. Most már látjuk, semmi sem működik magától, a kérdés ez után inkább az, hogy hogyan vásároljunk új terméket, és kire bízzuk az ezek üzemeltetését!

Virág Levente
gazdasági vezető
Online Office Kft.

Multifunkciósra állnak át a vállalatok
Az európai vállalatok egyharmada tervezi a jövőben, hogy papír alapú folyamatait felváltva digitális megoldásokat vezet be. Az átállásban a sokoldalú multifunkciós készülékek töltik be a legfontosabb szerepet, mivel lehetővé teszik az irodai dokumentumkezelés optimalizálását, jelentős erőforrásokat takarítva meg ezáltal a vállalati szektor szereplőinek.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek