Miért lassítja a frissítés gépeinket?

2017. december 05. kedd - 18:11 / piacesprofit.hu
  •    

A jelenség rendszeresen ismétlődik: amikor egy nagy mobil- vagy számítógépgyártó új típust hoz forgalomba, a korábbi típusok tulajdonosai telefonjaik, laptopjaik lassulására panaszkodnak, és arra gyanakszanak: ezt a gyártó tudatosan csinálja, hogy az új termék vásárlására indítsa őket.

Neves amerikai szakértők szerint a gyanú alaptalan. A gyártóknak nem fűződik érdeke ahhoz, hogy korábban eladott és jól működő termékeik használhatatlanná váljanak. A magyarázat: nem a galád ipar mesterkedéséről van szó, az ok a szoftveres frissítésben rejlik. Amikor az óriások, mint az Apple, a Microsoft vagy a Google új hardvert dobnak piacra, gyakran egyidejűleg frissítik a gyártmány szoftverét. Amikor például az Apple kora ősszel kihozta az iPhone 8-at, frissítést bocsátott rendelkezésre mobiljaira, visszamenőleg, egészen a négyéves 5S-ig.

A frissítés a készülékekben rendkívül bonyolult feladat, rengeteg fájl, alkalmazás, beállítás mozgatásával, módosításával jár. Eközben zavarok léphetnek fel, ezért érezzük adott esetben, hogy mobilunk, komputerünk lelassult. „Olyan ez a frissítés régebbi gépekre, mintha kicserélnék egy ház teljes vízvezetékét, de semmi mást” – jellemezte a helyzetet a Microsoft egyik szakembere.

Mindenesetre ezek a gondok némi fáradsággal megelőzhetők. Azaz: ne kattintsunk rögtön a frissítés panelre. Előbb mentsük le mobilunk, számítógépünk adatait, alkalmazásait, és csináljunk „tiszta telepítést”, kerüljön az új, frissített szoftver üres gépre. A dolog nem túl bonyolult: fájljainkat, fotóinkat áthelyezhetjük akár külső merevlemezre, akár a sok esetben ingyen igénybe vehető felhőszolgáltatások valamelyikébe. Miután a frissített rendszert telepítettük, a tartalmat visszatesszük.

Még egy hasznos tanács a problémák megelőzésére: ne spóroljunk a memóriával. Ha például 64 GB memóriával is rendelkezik mobilunk, ez nem jelenti, hogy „dugig” feltölthetjük ezt a memóriát.

A telefonokban, laptopokban az úgynevezett flash memóriák szétszórtan őrzik az adatokat, amikor kinyitunk egy fájlt vagy alkalmazást, az adatok a merevlemez több részéről érkeznek.

Nem paranoia: az egér mozgását is megfigyelik
Szoftvervállalkozások cégek megbízásából nemcsak a portáljaikra látogatók számát mérik, hanem akár személyre szólóan is rögzítik azok adatait. Ebben a példátlanul részletes, illegális adatgyűjtésben részt vesz az orosz Yandex kereső is.

Ha sok tartalom van a memóriában, ez a folyamat nehezebben, lassabban megy végbe. Ezért célszerű minél több memóriával vásárolni a készülékeket: ha azt gondoljuk, 64 GB-ot használunk majd iPadünkön, vegyük mégis a 256 GB-os modellt.

Végül is semmi szükség nincs arra, hogy évente ezer dollárokért vegyük meg a legújabb mobilt, laptopot. Előrelátással, és némi technikai ismeretekkel sok pénzt, megtakaríthatunk, s mégis jól működő kütyünk lesz (The New York Times)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek