Mesterséges intelligenciával csökkentenék a repülők késését

2019. február 02. szombat - 16:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az angol légiforgalmi szolgálat megkezdte London-Heathrow repülőtéren a mesterséges intelligencia alkalmazásának próbáit, ezzel szorítanák vissza a rossz látási viszonyok esetén a késések számát – írja az Airportal.

A teszt része a “Digital Tower Laboratory” elnevezésű projektnek, amelyben a fejlesztők a repülőtéren felállított ultra HD, 4K felbontású kamerák képeit, a mesterséges intelligencia és gépi tanulás technológiáit kombinálják.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A jelenlegi irányítótorony 87 méter magas, amely ugyan alapesetben jó kilátást nyújt a repülőtérre, de alacsony felhőzet, vagy köd esetén előfordulhat, hogy ilyen magasságból már nem láthatók a futópályák.

Ilyenkor a légiforgalmi irányítók csak a radarok adataira támaszkodhatnak, ezért a repülőtér kapacitásait 20 százalékkal

Bekeményít a drónok miatt a brit kormány
Jelentősen szigorítja az idén a brit kormány a magánszemélyek által működtetett drónok használatának szabályozását. Az intézkedési tervezetben szerepel, hogy novembertől a 250 grammnál nagyobb súlyú drónok tulajdonosainak regisztráltatniuk kell magukat és drónjukat, és vizsgán is számot kell adniuk arról, hogy tisztában vannak-e a drónok üzemeltetésének biztonsági előírásaival.

korlátozni kell a leszálló forgalom tekintetében, mert nagyobb elkülönítés kell az érkező repülőgépek között.

Az új rendszer a rossz látási viszonyok között növelheti Heathrow kapacitását, ez az utasok számára pontosabb érkezést, míg a helyi lakosok számára a későn érkező gépek számának csökkenését jelentené.

Egyelőre nem éles üzemben folyik majd a tesztelés, márciusig több mint 50 ezer repülőgép mozgását fogja megvizsgálni az Aimee, ezzel a fejlesztők meggyőződhetnek a rendszer pontosságáról. Hozzátették, hogy a mesterséges intelligencia csak egy újabb eszköz, amellyel támogatják az irányítók munkáját, a döntéseket továbbra is a szakemberek hozzák meg.