Menő lett a zöld kötvény a pénzvilágban

2018. november 14. szerda - 20:05 / piacesprofit.hu
  •    

A digitalizáció új távlatokat nyitott a klasszikus banki területeken. Fenntarthatóság és fintech lehetnek a globális pénzvilág jövőjének kulcsszavai. 

A fintech szektor az egyik legdinamikusabban fejlődő területté vált, miközben lényegesen nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és olyan új területek is, mint például a zöld kötvények. A változás pedig nagyon gyorsan történik, az innováció igénye ma nagyobb, mint bármikor eddig” – mondta el Hajdu-Németh László, a Morgan Stanley budapesti irodájának operatív igazgatója a cég konferenciáján.

pixabay.com

pixabay.com

Fintech: megváltozott a pénzügyi informatika szerepköre

Támogató szerepkörből az IT számos pénzügyi területen ma már vezetővé, a döntéseket meghatározó tényezővé lépett elő. Változott az IT biztonság megközelítése is: 10 évvel ezelőtt elsősorban a hacker- és egyéb külső támadások elleni védelmet értették IT biztonság alatt, ami természetesen ma is rendkívül fontos, különösen hogy ezek a támadások egyre kifinomultabbakká válnak, és újabb és újabb kihívásokat állítanak az IT biztonsági szakemberek elé.

Határtalan mobilitás: új igények, új kockázatok

Ma már egy néhány ezer forintos okoseszközről, lényegében bárhonnan és bármikor elérhetőek olyan szolgáltatások, amelyeket korábban több százezer forintos informatikai berendezések tettek csak lehetővé. Az ügyfelek körében az egyre nagyobb számban megjelenő okoseszközök korábban ismeretlen informatikai igényeket és kihívásokat hoztak magukkal, amelyekre új megoldásokat kell adni, olyan új munkakörökben, amelyek nem is léteztek 10 ével ezelőtt.

Blokklánc alapú biztosítást fejleszt egy magyar cég
A pénzügyi szolgáltatásuk után a biztosításban is terjed a digitalizálás. A fintech mintájára insurtechnek nevezett technológiák egyik példája a most készülő blokklánc alapú biztosítási termék.

A belső munkában pedig például a banki rendszerekhez biztosított távoli, mobil hozzáférés, az otthoni munkavégzés terjedése hoztak eddig nem ismert IT biztonsági kihívásokat.

Zöld kötvények, zöld portfóliók

A „zöld” és “fenntartható” befektetési lehetőségek egyre erősödő területek. Tíz évvel azután, hogy a Világbank kibocsátotta az első „zöld” kötvényt – azaz olyan kötvényt, amely fenntartható, klímabarát projekteket finanszíroz -, ezen öko-barát befektetési termékek piaca nemrégiben exponenciálisan növekedett.

Ma lényegesen több a fenntartható befektetési stratégiákkal, biztonsággal kapcsolatos elemzés, mint 10-15 évvel ezelőtt és a felügyelő szervekkel való együttműködés is még szorosabbá vált. Amellett, hogy ez egyrészről megfelelő számú kockázatelemző és matematikai modellező szakember bevonását igényli, egyben izgalmas informatikai, fintech kihívásokat is támaszt.