Megkerülhetetlen a digitalizáció

2016. november 16. szerda - 06:05 / piacesprofit.hu
  •    

A digitalizáció magánemberként, vállalkozóként és cégvezetőként egyaránt megkerülhetetlen lett, átalakítja a társadalmat és a gazdaságot. A vezetők negyven százaléka azonban nem érzi magát képesnek arra, hogy vállalkozásában levezényelje a digitális átállást.

idén négy fontos it-trendre kell figyelni

Kép: Pixabay

Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (Fivosz) alapító-elnöke beszédében elmondta: a digitalizáció következményeként a következő tíz évben globálisan akár egymilliárd munkahely is elveszhet. Meglátása szerint a folyamat Magyarországon is nagy kihívás elé állítja a fiatalokat, mert a kis- és középvállalkozások harmada megszűnhet a következő hat évben. Ugyanakkor mégis ez az elmúlt 200-300 év egyik “legizgalmasabb korszaka” – vélekedett Kovács Patrik a Fiatal vállalkozók hetének nyitórendezvényén.

Achilles Georgiu, az IBM munkatársa arról beszélt, hogy az utóbbi 20 évben minden digitális adattá vált. Megfogalmazása szerint 2008-ig korszakunk hajtóereje a pénz volt, a jövőben pedig az adat lesz. A gőzgép feltalálását követően 150 év kellett ahhoz, hogy az emberiség kollektív tudása megduplázódjon, 2020-ra erre elegendő lesz mindössze 72 óra – mondta. Az új, adatközpontú korban – csakúgy, mint minden technológiai fejlődés alkalmával – sok régi munkahely szükségtelenné válik, és új szakmák jönnek létre – emelte ki. Példaként az automatizált forgalomszakértőt említette.

Felkészületlenek a vállalkozások

Szép lassan a mobilra költözik a vállalat
Itthon is érzékelhető az a globális trend, hogy az okostelefon válik az elsődleges levelező eszközzé, amelyről elérhető a teljes céges postaláda. Vannak speciális ágazatok, ahol az egyéb üzleti alkalmazások is egyre nagyobb arányban érhetők el mobil eszközökön.

Nagyon leegyszerűsítve kétféle vállalati IT-szervezetet lehet találni világszerte – állítja az IDC legfrissebb kutatása. Vannak azok, amelyek hatékonyan képesek kezelni a digitális technológiákat, az új üzleti modelleket és a vállalkozói kultúrát. És vannak azok, melyek nyögik az technológiai hiányosságok terheit, nehezen tudnak felszínen maradni, és egyáltalán nincs digitális jövőképük. (Nem csoda, hogy a cégek rettegnek a digitális átállástól!)

A piackutató felmérése szerint 2019-re már az IT-projektek 40 százaléka hoz létre olyan új digitális szolgáltatásokat. melyek a hozzájuk kapcsolódó adatforgalomból generálnak bevételt. Az informatikai cégek is errefelé haladnak. Közel kétharmaduk dolgozik azon, hogy 2018-ra megszülethessenek azok az újfajta környezet diktálta vevő- és ökoszisztéma-fókuszú szolgáltatások, melyekre a digitális átalakulás üzleti oldalának szüksége lesz.

Ez a folyamat azonban nagyon komoly kihívás elé állítja a vezetőket. Az IDC szerint ugyanis 40 százalékuk már jövőre olyan helyzetbe kerülhet, hogy megfelelő jövőkép, hitelesség és kellő befolyás híján nem lesz képes – vagy nem is akarja – felvállalni az adott cég digitális átalakulásának az irányítását.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek