Még hagyományos vásárlás előtt is online tájékozódunk

2012. december 14. péntek - 06:03 / piacesprofit.hu
  •    

Az áruházak kínálata mellett a bútorok és a játékok érdeklik a magyar vásárlókat. A fogyasztók egyre nagyobb része előzetesen tájékozódik íz árakról az interneten, az okostelefonok terjedésével ez a trend csak erősödhet.

A karácsonyi bevásárlási szezonban a legtöbb látogató a szupermarketek prospektusait böngészi digitálisan, amit a bútor és lakberendezési üzletek kiadványai követnek – derül ki a www.akciokatalogus.hu kutatásából. A vásárlás-előkészítő oldal közel 500.000 prospektus-megnyitást elemzett ki az év legforgalmasabb kereskedelmi időszakában.

André Mohr, a cég alapítója szerint amíg szeptemberben az elektronikai üzletek prospektusai érdekelték a legtöbb látogatót, addig októberben és novemberben már a szupermarket kategória akciós kiadványaira kattintottak a legtöbben. „Látható, hogy a karácsonyra készülve hogyan változnak a fogyasztói preferenciák. Szeptemberhez képest novemberre jelentős növekedést érzékeltünk a játékok és a lakberendezés üzletek megnyitásszámában. Rendszerünk lehetővé teszi, hogy a prospektusokon belül az egyes termékek népszerűségét is mérjük. Az 5 legtöbb kattintást elérő termék között az elmúlt 3 hónap statisztikái alapján egyaránt megtalálhatóak társasjátékok és gyermekcipők, de például egy kedvező áron hirdetett kandalló is kiemelkedő figyelmet kapott” – mondta el André Mohr.

Legnépszerűbb prospektus-kategóriák kattintások száma alapján (2012 szeptember – december)

Mertz Gábor, marketing szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója szerint az online térnyerés nagyon erős hatással van a fogyasztói szokásokra: „Napjaink nélkülözhetetlen részévé vált az internet, és a fogyasztók egyre nagyobb része nem tudja elképzelni úgy a vásárlást, hogy előtte ne tájékozódna a különböző kereskedelmi egységek kínálatáról. Egy olyan kiemelt kereskedelmi időszakban, mint a karácsony, a trend világosan látható, és a különböző mobil eszközök terjedésével csak erősödni fog a jövőben” – mondta a szakértő.

Nyolc jó tanács internetes vásárláshoz

A G Data vírusirtógyártó friss felmérése szerint akár 2,5 millió magyar vásárolhat idén karácsonykor az interneten keresztül. Közöttük több mint félmillióan vannak azok, akik kipróbálhatnak új, még ismeretlen boltokat is. A cég arra figyelmeztet, hogy érdemes betartani a biztonságos online vásárlás szabályait.

A felmérés eredményei szerint idén karácsonykor 720 ezer magyar internetező biztosan rendel majd ajándékot valamelyik webáruházból, de az online vásárlók száma akár a 2,5 milliót is meghaladhatja. Noha a legtöbben még mindig utánvéttel fogják kifizetni a megrendelt termékeket, már több mint hatszázezren vannak azok, akik a kártyás vásárlás mellett döntenek, ha ajándékot rendelnek.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek