Még bíznak a Facebookban a cégek

2016. június 22. szerda - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Tízből kilenc cég a kelleténél gyengébbnek ítéli érzékeny üzleti adatainak védelmét, leginkább a jelentős információbiztonsági beruházások elmaradása miatt – derül ki az EY globális felméréséből. A munkatársak közösségimédia-használata egyelőre nem szerepel a legfontosabbnak ítélt biztonsági kockázatok között. Magyarországon a cégek közel kétharmada az elmúlt egy évben sem emelt lényegesen IT-biztonsági büdzséjén, több mint 50 százalékuk pedig a következő 12 hónapban sem tervez ilyet.

nem fordítanak figyelmet a védekezésre a kkv-k

Kép: Pixabay

A cégek közel 90 százaléka véli úgy, hogy információbiztonsági rendszerei nem felelnek meg teljes mértékben a szervezet üzleti igényeinek – derül ki az EY kutatásából. A megkérdezett vállalatok fele egymillió dollár alatti összeget fordít információbiztonságra, 40 százalékuknál pedig ez a büdzsé az elmúlt 12 hónapban gyakorlatilag stagnált. A cégek közel fele szerint legalább 25 százalékkal kellene növelni a forrásokat ezen a téren, ilyen mértékű bővítést azonban csak negyedük lát reálisnak, több mint harmaduk pedig a következő egy évben sem tervez emelést. Jelentős, a kiberbiztonságot érintő incidenst ugyanakkor a cégek 60 százaléka tapasztalt már.

A válaszadók szerint az IT-kockázati kitettséget a legnagyobb mértékben a saját munkatársak figyelmetlensége, illetve az elavult információbiztonsági rendszerek növelik: a megkérdezettek 18, illetve 15 százaléka jelölte meg ezeket a legmagasabb szintű kockázati tényezőként. A felmérésben részt vevők 44 százaléka érezte cégét sebezhetőnek alkalmazottai esetleges hanyagsága miatt, az elavult rendszerek miatt aggódók részaránya pedig 34 százalékot tett ki. Magyarországon és a régióban az átlagosnál még erősebb kockázati tényezőként tekintenek az alkalmazottakra. A cégek negyede ma még nem rendelkezik az informatikai rendszerek sebezhetőségét azonosító programmal, azonban ezen a téren már előrébb járók nagy része is csak informális és időszakos megoldásokkal él. A két legnagyobb fenyegetésként idén az adathalászatot (phishing), illetve a rosszindulatú szoftvereket (malware) jelölték meg a vállalatvezetők – tavaly ezek még csupán a lista negyedik, illetve az ötödik helyén álltak.

„A hatékony védelem alapja, hogy a cégek ismerjék információs eszközeiket, azonosítsák a leginkább veszélyeztetett üzleti adataikat, illetve kiberbiztonsági rendszereiket hozzák összhangba más – például az ügyfél-, szabályozási, pénzügyi vagy reputációs – kockázatkezelési folyamataikkal” – mondta Ficsor Attila, az EY információbiztonsági szakértője.

Senki sincs biztonságban
Különböző mértékben, de veszélynek van kitéve minden intézmény és vállalat: a legújabb becslések szerint évi 1 milliárd dollár kárt okoznak a kiberbűnözők, miközben a vállalatok legkevesebb ennek felét költik a károk kivédésére. Az Infotér szakértői elemzése szerint a legnagyobb vállalatok mellett a kisebb cégek is egyre inkább ki vannak téve az új veszélyeknek, és mindenkinek már most fokoznia kell a védelmi képességeit – már csak a jól felfogott üzleti érdekei miatt is.

Magyarországon és a régióban megfigyelhető, hogy a cégek döntő többsége 1 és 2 millió dollár közötti összeget fordít IT-biztonságra, jelentős változás pedig sem az elmúlt 12 hónapban nem volt, illetve a következő egy évben sem várható ezen a téren. Itthon az átlagosnál többen tartják magas szintű problémának a mobiltechnológiát az IT-biztonság szempontjából, a globálisan e körbe sorolt felhő alapú megoldásokkal kapcsolatban azonban alig gondolkodnak így a magyarországi szereplők.

A kiberbűnözők a legtöbb esetben már a konkrét támadás előtt hetekkel-hónapokkal feltérképezik, és megtalálják azt a kiskaput, amelyen keresztül bejutnak a később megtámadott rendszerbe, és elkezdik feltárni az értékes információkat. Számos jel utalhat arra, hogy a vállalat ellen kibertámadás van folyamatban: ezek közé tartozik többek közt a cég részvényárfolyamainak hirtelen mozgása, a versenytársak kísértetiesen hasonló termékeinek megjelenése piacon, egy vállalati összeolvadás vagy felvásárlás hirtelen elakadása, vagy éppen az ügyfelek és munkatársak megszokottól eltérő magatartása is.

Az elkövetőket a megkérdezettek 59 százaléka professzionális bűnözői csoportokkal, 56 százalékuk saját munkatársakkal, 54 százalékuk online aktivistákkal, 43 százalékuk pedig „magányos farkas” hackerekkel azonosította, de számos megkérdezett tapasztalt egy-egy államhoz kötődő támadást is.

Elveszítik a kontrollt a vállalatok
A dolgok internete elavulttá teszi azt a szemléletet, amelyben a vállalatok befolyást gyakorolhatnak dolgozóik eszközeire, így inkább a kritikus adatok védelmére, a hozzáférések megfelelő szabályozására kell koncentrálni – vélekednek a NetIQ szakértői.

A cégek ugyanakkor egyre magabiztosabbak, a tavalyi több mint 50 százalékkal szemben már csak alig több mint harmaduk gondolja úgy, hogy teljesen kiszolgáltatott lenne egy összehangolt támadás esetén. A megkérdezett vállalatok 56 százaléka a következő 12 hónapban kiemelt prioritásként tekint az adatszivárgásra, a belső kockázatokat a válaszadók 49 százaléka emelte ki, a közösségi médiát azonban a cégek közel fele alacsony szintű veszélyforrásként kezeli biztonsági szempontból.

„A vállalati információbiztonsági rendszerek érettségük szerint három kategóriába sorolhatóak. Az elsőbe azok a rendszerek tartoznak, amelyek már működnek ugyan, de csak a jelenleg ismert kihívásoknak megfelelő, alapszintű védettséget jelentenek, és emiatt viszonylag rugalmatlanok. Ennél eggyel fejlettebb szintet képviselnek azok a rendszerek, amelyek már a kiberkörnyezet gyors változásából eredő kihívásokra is képesek választ adni. A leginkább fejlett biztonsági rendszerek pedig már a jövőre koncentrálnak, azaz a ma még előre nem látható kockázatok és veszélyek kezelésére is alkalmasak lehetnek” – tette hozzá az EY szakértője.

Ön fizetne váltságdíjat az adataiért?
Egyre több szó esik az úgynevezett zsarolóvírusokról, amelyek az adataink titkosításának feloldásáért cserébe követelnek pénzt. A dolog súlyos károkat is okozhat és bár van, amelyik típussal meg lehet küzdeni, alapvetően itt tényleg a megelőzés a legfontosabb.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek