Ezek a vírusok is fertőzhetik a mobilunkat

2017. december 11. hétfő - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

A mobilunkat mindenhová magunkkal visszük. Még az illemhelyre is, ahol gyorsan bepillantunk a mailbe vagy a Facebookba. Muszáj ezt? Egy brit mikrobiológus szerint nem kéne – nagy a fertőzési veszély.

 

Telefonunk amúgy is szinte ideális táptalaja baktériumoknak, veszélyes vírusoknak, mondja Paul Matewele, a London Metropolitan University kutatója.

Egyes kórokozók ráadásul sima felületeken különösen sokáig tenyésznek. Márpedig mobilunkat állandóan a kezünkben tartjuk, nyomogatjuk, aztán arcunkhoz tartjuk. Ugyan, ki mos időközben kezet – és ki fertőtleníti a telefonját rendszeresen?… Aligha sokan. Ezért gondoljuk meg, hogy mindazt, ami a készüléken összegyűlik, szépen és rendszeresen felvisszük az arcunkra. Még jó, ha csak pattanások a következmény…

Pedig amikor nyilvános illemhelyet használunk, félünk megfogni a kilincset, ráülni a deszkára – ösztönösen tartunk azoktól a helyektől, ahol kórokozók lehetnek. Ám a munkahelyen, lakásunkban nem jelentkezik ez a félelem – pedig ott sincs klinikai tisztaság, ott ugyanúgy összeszedhetünk bármilyen gyulladást, vagy bélfertőzést, mondja a mikrobiológus.

Nem kell talán hangsúlyozni, hogy a kézmosás a toalett felkeresése után kötelező. Amikor pedig kézbe vesszük a mobilt, gondoljunk az “előzményekre” – és szükség esetén fertőtlenítsük a telefont is. Akár antibakteriális tisztítóval. Pillantsunk csak rá: milyen maszatos megint a képernyő – mi minden rejtőzhet ebben a maszatban… (Computer World)

Magyarországon támad a legtöbb vírus
A Sophos legújabb elemzése szerint nem csak a Windows, de az Android, Linux, MacOS platformok sincsenek biztonságban a számítógépes zsarolóvírusok elől. Idén világszerte összesen két zsarolóvírus – WannaCry és Cerber – volt felelős a számítógépek elleni támadások 89,5 százalékáért.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek