Már nem a gyárakban veszélyeztetik a legtöbb ember munkáját a robotok

2018. augusztus 27. hétfő - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

Nem a fizikai robotok, hanem a chatbotok jelentik a legnagyobb veszélyt az emberi munkahelyekre – írja a BBC. Nemcsak az operátorok, a speciális kérdésekre válaszoló ügyfélszolgálati munkatársak sem lehetnek nyugodtak.

A múlt héten az egyik legnagyobb brit üzletlánc, a Marks & Spencer bejelentette, hogy áthelyezi 100 call centeres alkalmazottját, és a munkájukat beszélgetőrobotoknak adja át. Mind a 640 nagy-britanniai Marks & Spencer üzletben mostantól gépek fogadják a hívásokat: az üzletlánc a Google által kifejlesztett Dialogflow nevű programot használja, ami értelmezi az ügyfél szavait, és odakapcsolja őt a megfelelő osztályra (ahol már igazi emberek veszik fel a kagylót).

Mobil, messenger, chatbot: itt a marketing jövője
A laptop inkább munkaeszköz, de mindenütt máshol a mobil van a kezünkben. Értelemszerűen a marketingnek is ezen az eszközön kell elérnie az ügyfelet, a vásárlót. A Piac & Profit Cégmarketing – 2018 című konferenciáján a marketingszakma neves szakemberei ismertették meglátásaikat és tanácsaikat.

A BBC szerint a telefonos operátorok a jövőben tömegesen veszthetik el a munkájukat az egyre fejlettebb beszédfelismerő és beszélő mesterséges intelligenciák (MI) miatt. Ez globális méretű problémákat okozhat, hiszen több millió ember dolgozik ilyen pozíciókban a világ minden táján. Különösen sokan veszthetik el az állásukat olyan országokban, mint India vagy a Fülöp-szigetek, ahova a nyugati tech-cégek előszeretettel szervezik ki a call centeres feladatokat.

Többet tud, olcsóbban

Más cégek ugyanakkor megpróbálják integrálni az operátorok és a robotok munkáját. Az amerikai Allstate biztosítótársaság operátorai például az Amelia nevű, tanulásra is képes MI-t használják, a telefonon kapott kérdéseket továbbpasszolják a gépnek, ami kikeresi nekik a választ.

Ez a cég szerint némileg csökkentette a hívások idejét, ugyanakkor csak idő kérdése, mikor éri meg kiiktatni az ügyfél és a kérdésre valóban választ adó gép közötti embert. Az Amelia ugyanis már most is képes hívásokat értelmezni, és azokra válaszolni. A spanyol BBVA és a skandináv SEB bankok például a programot már közvetlenül a hívások fogadására használják. Az Ameliát fejlesztő Ipsoft ügyvezetője, Chetan DubeIPsoft, Chetan Dube elmondása szerint a programot felkészítik arra is, hogy megtanuljon olyan szakmai műveleteket, mint például egy biztosítás kötésekor a kockázatanalízis elvégzése – vagyis már a telefonos ügyfélszolgálat feladatain is túlmutató, a tanácsadókhoz közelítő szerepet kapna.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek