Már ketyeg a kiberbomba

2017. október 12. csütörtök - 09:04 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Unió alábecsülte a kiberbűnözés lehetőségeit, ismerte el Julian King, az Unió biztonságért felelős biztosa. Brüsszel most új erőfeszítéseket tesz és bár nagy források állnak rendelkezésre, azok még így is messze elmaradnak attól, amit az Egyesült Államok a kiberbiztonságra fordít – miközben az internetes bűnözés robbanásszerűen növekszik.

A brit uniós biztos emlékeztetett, hogy az EU még 2013-ban fogadta el kiberbiztonsági stratégiáját, amelynek egyik fő célkitűzése volt az ilyen típusú bűnözés „radikális csökkentése.” Sajnálatos módon a törekvést, hogy eleve megelőzzék a bűnözésnek ezt az új formáját, nem kísérte siker, sőt: az az elmúlt négy évben megötszöröződött és a becslések szerint a következő két évben még gyorsabban nő, meg fog négyszereződni.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Annak érdekében, hogy megbirkózzanak a kihívásokkal, az Unió szeptemberben jogszabályt terjesztett be, amely kiszélesítené a 2005-ben létrehozott, görögországi székhelyű Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) tevékenységét. A szervezetet azért alapították, hogy szakértői információs központként szolgáljon, ám a feladatának nem sikerült maradéktalanul eleget tennie.

A digitális bűnözők szeretik a videojátékokat
A videojáték az ipar stabil növekedése miatt a kibertámadások kedvenc célpontjává vált. A leggyakoribb veszélyt a szoftveráruházakra (google play & apple app store) kikerülő adathalász-megoldások és -vírusok jelentik. A Sophos öt tippje abban segít, hogy ne váljunk a digitális bűnözők áldozatává.

Munkájában egyébként együttműködik az Europol kiberbiztonsági központjával. A fentiek mellett a munka fokozására azt tervezik, hogy 2018-ban kiberbiztonsági szakértői központok hálózatát hozzák létre az Unió országaiban. Azok önállóan működnek majd, nem lesznek alárendelve az ENISA-nak.

A munka kiszélesítését az EU és a magánszektor együttműködése, P&P-projektek teszik lehetővé. Ezekből a közös forrásokból 2020-ig összesen 1.8 milliárd euró áll rendelkezésre, ami jelentős összeg, de eltörpül amellett, hogy az Egyesült Államok csak idén 14.5 milliárd eurót fordít kiberbiztonságra.

(EUobserver)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor