Magyar cégnek is köszönhető az új net

2008. október 08. szerda - 21:20 / klímablog/MTI
  •    

Egy magyar fejlesztőcég is dolgozott a mobil hálózatok és a kapcsolódó szolgáltatások tervezését, megvalósítását támogató, sikeres projektben.

Sikerrel zárult a PLASTIC elnevezésű 4,3 millió euró költségvetésű kutatásfejlesztési projekt, mely az EU 6. Keretprogramjának részeként indult el 2006. február 1-én. Tíz világszerte ismert nemzetközi vállalat és intézmény, valamint egy magyar fejlesztőcég, a 4D SOFT Kft. dolgozott együtt a mobil hálózatok és a kapcsolódó szolgáltatások tervezését, megvalósítását támogató projektben.

A vezeték nélküli technológia koncepciója folyamatosan fejlődik és terjed: ma már világszerte 2,5 milliárd GSM előfizető és több mint 130 millió 3G felhasználó vesz igénybe szolgáltatásokat mobil, vezeték nélküli készülékek, s heterogén rendszerek alkalmazásával. S a “wireless forradalom” itt még nem ér véget, sőt, sokak szerint még csak most lépünk be a valódi mobilkommunikáció korszakába. A 3. generáción túli mobil rendszerekben (Beyond 3G) megvalósulhat a teljesen zökkenőmentes mobil Internet, kibővített IP hálózati technológiákkal, integrálva a jelenlegi és jövőbeli rádiós rendszereket.

A rendszerek eltérései miatt eddig nem tudták úgy kialakítani a mobil szolgáltatásokat, hogy a piacról érkező, egymástól jelentősen mértékben különböző technológiai igényeknek is maradéktalanul meg tudjanak felelni. A PLASTIC projekt célja egy új fejlesztői platform létrehozása, mellyel a fejlesztők a jelenleginél jóval gyorsabban és hatékonyabban készíthetnek új alkalmazásokat akár heterogén informatikai környezetben történő alkalmazásra is.

A PLASTIC a szolgáltatásfejlesztők eddig megvalósíthatatlannak tűnő álmát váltja valóra: a “mobilitás és személyre szabhatóság” jegyében megtervezett technológiai szolgáltatások ugyanis a jövőben bármilyen platformon, eszközön és hálózatokban (pl. Bluetooth, WiFi, 3G) is egységesen lehetnek elérhetők. Ráadásul a PLASTIC eredményei hozzájárulnak ahhoz is, hogy a mobil szolgáltatások elindítása hosszas tesztelési, hibajavítási procedúra nélkül – tehát jelentősen rövidebb idő alatt – valósulhasson meg.

Az egyik nagy kihívás az adaptálhatóság megoldása. A szolgáltatás nyújtásakor figyelembe kell venni az adott felhasználó által használt platform, hálózat és a készülék sajátosságait, sőt azt is, hogy az ügyfél milyen napszakban, a föld melyik részén tartózkodik. Ezek ismeretében maga a szolgáltatás adaptálódik a felhasználó infrastruktúrájához.

Az adaptálhatóságért felelős eszközt a 4D SOFT Kft. és az argentin székhelyű Pragma Ltd. tesztelte. A több, különböző esetre szabott elemzés bebizonyította, hogy bár a a hatékonyabban működéshez szükség van bizonyos módosításokra, kiterjesztésekre, a rendszer működőképes, megfelel az elvárásoknak.