Letűnőben a blockchain-őrület

2017. január 25. szerda - 06:05 / piacesprofit.hu
  •    

A blockchain körüli felhajtás, amelynek az utóbbi 12-18 hónapban tanúi lehettünk, 2017-ben alábbhagy – ennek első jelei már a múlt év második felében megmutatkoztak. De ebből nem következik, hogy a blockchain érdektelenné válna. Éppen ellenkezőleg. Egyszerűen arról van szó, hogy a szakma kezdi felismerni, hogy a blockchain alkalmazások sokkal összetettebbek a végletekig leegyszerűsített képnél, amelyet a szélesebb nyilvánosság az utóbbi években kialakított róluk.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Óriási felhajtás volt az elmúlt években a blokchain, azaz blokklánc technológia körül. A blockchain egy elosztott adatbázist jelent, ahol minden felhasználó a teljes adatbázist tárolja, módosítása esetén pedig minden adatbázis módosul. Ez a bárki számára hozzáférhető adatbázis tartalmazza a felhasználók közötti összes tranzakciót, mégpedig úgy, hogy azt utóbb nem lehet megváltoztatni. A többszöri elköltés problémáját úgy oldja meg, hogy a felhasználók a létrehozott blokkok közül azokat fogadják el érvényesnek, amelyekből a leghosszabb lánc állítható elő. Ez lényegében azt eredményezi, hogy két olyan tranzakció nem kerülhet be a blokkláncba, amely ugyanazt a pénzt költené el.

Kezdetben éppen a felületes tájékozódás, a kellő ismeretek hiánya fűtötte a blockchaint övező lelkesedést. A technológia lehetőségei a médiát, a vállalatokat és a szervezeteket egyaránt lázba hozták. De amint kezdtek jobban elmerülni benne, hamar rájöttek, hogy vajmi keveset tudnak a feljövő technológiáról. A felfokozott elvárások időszakán azonban mára túljutottak. Idén a tényleges projektek, a valós életben adódó használati lehetőségek kerülnek majd a szakmai párbeszéd középpontjába, amelyekben a blockchain gyakorlati alkalmazásra lelhet.

Nem minden ötlet működik

A blockchain használati lehetőségei közül sok alapos tesztelésen ment keresztül, így az ötletek egy részét parkolópályára küldték a szervezetek, vagy elvetették. Kezdik elfogadni a felhasználók a tényt, miszerint a blockchain sem egy varázspálca, amely egy lendítéssel bármilyen problémát megold – hívta fel a figyelmet az Acronis.

Tudta, hogy szó szerint pénzt termelhet a gépe? Csak éppen másnak…
Október végén egy új digitális fizetőeszköz indult. A Zcash egyelőre épp olyan jövedelmező, mint a már elterjedtebb Bitcoin volt az induláskor, ezért a kiberbűnözők is rácsaptak a lehetőségre. Lehet, hogy az Ön gépén is bányásszák?

Jól példázzák ezt a bankszektor tapasztalatai. Amikor híre kelt, hogy egyes bankok a blockchain alkalmazását fontolgatják, a többség feltételezte, hogy erre a fizetési tranzakciók feldolgozásában kerül sor. Mára bebizonyosodott, hogy a bankszektorban nem ez, és még csak nem is a digitális fizetőeszközök, ún. kriptovaluták kezelése lesz a blockchain elsődleges alkalmazási területe. Sokkal valószínűbb, hogy a blockchaint az adatmentés és -visszaállítás, az iratkezelés és naplózás, valamint a pénzügyi eszközökkel – például kötvényekkel, értékpapírokkal – történő kereskedés alkalmazásaiban fogják használni a szektor szereplői.

Élesedő projektek

Fejlesztők és korai felhasználók kritikus tömege, amely átvészelte a blockchain-láz első hullámát, most élesíti a technológiára épülő projekteket. Startup cégek próbaprojektjeivel szemben ezek az üzlet lényegét érintő fejlesztések a különböző iparágak kulcsszereplőinél. Várható, hogy az éles üzem első használati esetei egyszerűek lesznek. Egyszerűek, viszont gyakorlatiasak. Az adatmentéssel és -visszaállítással foglalkozó vállalatok például blockchain-alapú adatujjlenyomat-vételt fognak kínálni az adathitelesség igazolásához. Más szervezetek az iratok nyilvántartásához kezdik használni a technológiát. Minden bizonnyal blockchain-alapú elektronikusaláírás-alkalmazások is megjelennek, és más projekteket is látunk majd ezen a területen. A korai felhasználók 2017-ben mindenesetre mutatni fogják az irányt, amelyben a piac haladni fog a közeljövőben.

Jogi gondok a virtuális pénzzel
A bitcoint a legtöbben csak egy kibocsátó nélküli virtuális pénzzel azonosítják, megfeledkezve arról, hogy az alapul fekvő technológia lényegében egy peer-to-peer fizetési rendszer is, amit ma már számos helyen alkalmaznak a fizetések lebonyolításához. A bitcoin azonban nemcsak technológiai szinten hozott forradalmi változásokat, hanem sajátos jellegéből fakadóan a polgári jog alapvető kategóriáit is feszegeti.

Új szabályozásra lesz szükség

A több fél között köttetett okos-szerződések, a kriptovaluta-kezelés és a blockchain más, látványos, de sokkal összetettebb képességeinek alkalmazására valószínűleg várni kell majd mindaddig, amíg a piaci szereplők magabiztosan kezelik az egyszerűbb használati eseteket. A bonyolult blockchain alkalmazások bevezetését a korai felhasználók korlátozott száma mellett a szabályozási környezet hiányosságai is hátráltatják.

A fizetési tranzakciók blockchain-alapú kezelése például akkor nyer majd értelmet, ha a technológiára épülő rendszert a bankok már nagy számban használják. A szabályozás azonban ebben a tekintetben még sok részletre nem terjed ki, ezért a bankok ölbe tett kézzel fognak ülni mindaddig, amíg a különböző országok törvényalkotói nem jutnak közös nevezőre a blockchain technológia jogi státusát illetően. Új törvényt kell alkotni például ahhoz, hogy a blockchain-alapú elektronikus aláírást a bírósági eljárásokban is hivatalosan elismerjék.

Ezzel együtt a blockchain-alapú alkalmazásokat 2017-ben számos iparágban a gyakorlatban is felhasználják majd. A korai felhasználók piacvezetőkké válnak, és segíteni fognak a blockchain széles körű elismertetésében, fősodorba kerülésében.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek