Leejtik a gépet, és fuccs az adatoknak

2016. június 29. szerda - 11:03 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalatok legfontosabb értékei az adatok. Az üzleti tervekről, ügyfelekről, munkavállalókról és a pénzügyekről szóló információkat megfelelően kell védeni és elérhetővé tenni, amikor csak szükség van rá. A kérdés, hogy mennyire komoly incidensnek kell történnie ahhoz, hogy rendkívül fontos adatokat veszítsen egy vállalat? A hardveres vagy a szoftveres hibák okozzák a nagyobb problémát? Az ESET biztonságtechnológiai cég szakemberei körbejárták a témát.

komoly munkahelyi stresszt okoz a hangterhelés

Kép: Flickr.com

A hardveres adatvesztés legfőbb oka az, amikor a használt eszköz nem képes felismerni az adattárolót – írja a Kroll Ontrack tanulmánya. Ez különösen SSD merevlemezek és flash drive-ok esetében igaz, amelyeket annak ellenére használnak különféle vállalati környezetekben, hogy sokkal hajlamosabbak a meghibásodásra más, megbízhatóbb típusú eszközökkel szemben, mint például a mágnesszalag. Emellett a flashmemórián alapuló SSD-k fokozott használata az elmúlt években kétségtelenül hozzájárult ezeknek az eseteknek a növekvő számához. Az ilyen típusú meghajtók ugyan gyorsabb hozzáférést kínálnak az adatokhoz, mint a hagyományos mechanikus merevlemezek, de szintén hajlamosabbak a hibára, ha folyamatosan adatírásra használjuk őket.

A vállalati adatveszteség másik fő hardveres oka, amikor az eszköz nem kapcsol be, amit a tápegységben vagy más összetevőkben lévő hiba okozhat. A harmadik leggyakoribb jelenség, amely a hardver meghibásodását és így adatvesztést okozhat, meglepő módon egy banális ok, a számítógép leejtése. Az ehhez hasonló hardverhibák nem feltétlenül okoznak helyrehozhatatlan adatvesztést, hiszen általában vissza lehet nyerni őket a megfelelő eszközök segítségével. Olyan esetekben pedig, amikor a hardver sérül, de a lemez még működik, a lemez új hardverbe helyezésével küszöbölhetjük ki az adatvesztés lehetőségét.

Szoftveres hibák

A negyedik és ötödik helyen két olyan okot találunk, amelyet az adat használatával egy időben történő szoftveres hiba okozhat, vagy akár egy zsarolóvírus, amely közvetlenül érinti a tárolt adatokat. Elsősorban ugyanis ezekben az esetekben beszélhetünk fájlok – véletlen vagy szándékos – törléséről vagy sérüléséről. Mindkét okot kiválthatja a felhasználó által hozott rossz döntés vagy rendszerhiba, de az elmúlt hónapokban láttuk, a zsarolóvírusok hogyan váltak komoly fenyegetéssé a vállalati infrastruktúrák számára, így ezek rosszindulatú tevékenysége rendszeresen okozza az adatvesztés említett két okát.

Azonnal jelenteni kell az ellopott céges mobilt!
Az alkalmazottak egyre lassabban értesítik munkahelyüket eszközük eltűnéséről, a munkavállalóknak csupán a fele jelenti azonnal a lopást. Emiatt öt cég közül egy szenved el adatvesztést, ha egy vállalati mobil eszközt eltulajdonítanak.

Az adatsérülés oka lehet, hogy a zsarolóvírus titkosítja a fájlokat, elérhetetlenné téve őket. A módosult, titkosított dokumentumok visszafejtéséért cserébe a kiberbűnözők váltságdíjat fognak követelni, amelynek az értéke bármekkora lehet, de jellemzően több ezer dollár. Az ilyen váltságdíjak kifizetése semmiképpen sem javasolt, mert ezzel arra ösztönöznénk ezeket a bűnözőket, hogy folyamatosan a hasonló fenyegetések új változatait alkossák meg. Az adattörlést szintén okozhatja kártevő: a zsarolóvírus töröl bizonyos számú fájlt, amikor nem engedelmeskednek a követeléseinek, és még többet töröl, ha megpróbálták újraindítani a rendszert. Nem tréfadolog ez: tavaly több mint egymillióan váltak a zsarolóvírusok áldozataivá.

A szoftveres problémák egy jelentős részére megoldást nyújthatnak az antivírus-megoldások által kínált biztonsági intézkedések, amelyek például képesek megvédeni a zsarolóvírusok által okozott károsodásoktól adatainkat. A hardveres meghibásodások ellen pedig érdemes olyan biztonsági rendszert kialakítani, amely nemcsak az adatot képes gyorsan visszaállítani, hanem magát a rendszert is, amely tárolta, ezzel minimalizálva a válaszidőt, és lehetővé téve a vállalatnak az üzletfolytonosságot.

Hét tipp, hogy ne szivárogjanak ki adataink a felhőből
Egyáltalán nem újdonság, hogy személyes vagy érzékeny üzleti adatok szivárognak ki a nyilvános felhőtárhelyekből. Azonban vannak módszerek arra, hogy megakadályozzuk, hogy minden titkunk napvilágra kerüljön.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek