Leáldozóban a Bitcoin?

2016. június 12. vasárnap - 12:01 / piacesprofit.hu
  •    

Még elődje sem terjedt el, de másik új virtuális pénznem tör a hatalmára. Rivalizálnak a bitcoin-appok fejlesztői, s néhányan közülük egy új pénznemhez dezertáltak. Az Ethereum-alkalmazások lehetővé teszik a kistermelőknek, hogy közvetlenül értékesítsék terményeiket a fogyasztóknak.

An artificial intelligence concept illustration

An artificial intelligence concept illustration

Vannak, akik úgy jellemzik az Ethereumot, mint Bitcoin 2.0. A hírek szerint harcok törtek ki azok között a szoftverfejlesztők között, akik Bitcoin-alapú appokat terveznek, és ez lelassította a Bitcoin-tranzakciókat, néhányan pedig egyszerűen dezertáltak, hogy elkezdjenek egy más virtuális pénznemmel dolgozni. Az Ethereum, – pontosabban a mögötte álló szoftver, – ugyanis a szakértők szerint többre képes, és hatékonyabban, mint a Bitcoin: online piacokat tud létrehozni és programozható tranzakciókat hajt végre, amiket “okos szerződéseknek” is neveznek.

A bitcoinnal ellentétben -melyet a titokzatos Satoshi Nakamoto indított el 2009-ben, az Ethereum transzparens módon keletkezett. A 21 éves orosz származású kanadai Vitalik Buterin alkotta meg miután otthagyta az ontariói Waterloo Universityt, s hét másik személlyel együtt írta meg a szoftverprogramot. A csapat 2014-ben 18 millió dollárt szerzett az Ethereum eladásával, a pénzből megalapították az Ethereum Foundationt, ami a szoftver fejlesztését segíti. A társalapítók egyike, Joseph Lubin Brooklynban működteti a ConsenSys nevű céget, ahol 50 ember szorgoskodik az Ethereum fejlesztésén.

Az Ethereumot létrehozó szándék az volt, hogy lehetséges legyen jogilag kötelező érvényű megállapodásokat beleszőni a Bitcoin-rendszerbe (amit egyébként meglepő dolgokra lehet használni.) Ez annyit tesz, hogy két ember például fogadhat egy sportmérkőzés kimenetelére, s ezt beprogramozhatják a rendszerbe, akárcsak a tétet, amit egyikük vagy másikuk megnyer. Azt is megállapítják előre, hogy mely forrásból fogadják el a meccs eredményét.  Ugyanakkor arra is jó szolgálatot tesz, hogy támogassa a helyi termelést:  az egyik alkalmazás például lehetővé teszi a mezőgazdák számára, hogy az internetre tegyék terményeiket és közvetlenül kereskedjenek a fogyasztókkal. Már most több tucatnyi app működik Ethereummal, és így menedzselik az áramfogyasztást, a sportfogadást, sőt még piramisjátékokat is. habár a szakemberek szerint az Ethereumra több kibertámadás vár majd, mint ami eddig a bitcoint érte, mert szoftvere összetettebb, a nagyvállalatok mégis komolyan érdeklődnek a technológia iránt.

Senki pénze, ami mindenkié
Kormányoktól és nemzeti bankoktól teljesen függetlenül nőtte ki magát felkapott globális fizetőeszközzé a virtuális érme. A jelenség az internet és az online önszerveződés hatalmára hívja fel a figyelmet, és egyúttal a politikai elit, valamint a 2008-ban megrendült bankrendszer iránti bizalmatlanságra is. Vajon a bitcoin-lufi egyszerűen kipukkad, vagy egy mélyrehatóbb átalakulás kezdetét jelzi?