Könnyen lebuktathatók a drónozók

2018. november 27. kedd - 20:03 / piacesprofit.hu
  •    

Terjednek a drónok – a bűnözésben is. Az amerikai hatóságok az Interpollal együttműködve dolgozzák ki a módszereket a tettesek felderítésére.

A játékra, szórakozásra használt drónokból egyre több repül felettünk – de egyre több olyan is akad, amely kábítószert, robbanóanyagot szállít – vagy éppen kémkedik valami vagy valaki iránt. A bűnözők abban a reményben használják ezeket a repülő szerkezeteket, hogy mivel azok nincsenek nyilvántartva, adott esetben nem tudják megtalálni a tulajdonost vagy a használót.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A közhiedelemmel ellentétben ez nagyon is lehetséges. A drónok memóriacsipjei ugyanis tartalmazhatják az üzemeltető személyes, sőt, a vásárlásból eredően pénzügyi adatait is. Az adattároló kártyák emellett gyakran rögzítik a drón repülésének GPS-adatait, s köztük az elsőt. Ennek helyszíne pedig a legtöbb esetben a tulajdonos lakóhelye, vagy ahhoz közeli térség, ami igencsak megkönnyti a nyomozást.

Amennyiben a hatóságok kezébe kerül a drón vezérlő szerkezete, még könnyebb dolguk van, hiszen abban szerepelhetnek a vásárlás

Harci helyzetben is önállóan dönthet a mesterséges intelligencia
Kilencven ország hadseregének van már pilóta nélkül repülő harci eszköze, ötvennek felfegyverzett drónja. A jövő AI-hadviselése súlyos veszélyekkel is jár.

pontos adatai, köztük a tulajdonos címe, bankszámlaszáma, internetes elérhetősége. Szükség lehet ezekre az adatokra polgári perekben is, amikor egy lezuhanó drón kárt okoz valakinek, vagy amikor illegálisan fotózzák, videózzák otthonát, munkahelyét.

Az amerikai hatóságok együttműködnek az ausztrál és a holland rendőrséggel, mivel ezekben az országokban már kötelező a drónok bejelentése, valamint az Interpollal is, hogy kicseréljék a bűnözés ezen új területére vonatkozó adatokat, tapasztalatokat.

(Forrás: The New York Times)