Kilátásban a felhősödés

2015. szeptember 03. csütörtök - 17:04 / piacesprofit.hu
  •    

A következő években felgyorsul a felhőszolgáltatások térnyerése a kelet-közép-európai térségben, így Magyarországon is – állítja az IDC piackutató régiós és magyar piacra vonatkozó előrejelzése. A bővülés dinamikus lesz, a következő időszakban évente átlagosan 46,1 százalékos növekedést jósol a piackutató.

Kép: Pixabay

Nálunk, hasonlóan a régió más országaihoz, a nyilvános felhő a legnépszerűbb, részesedése eléri a 71 százalékot – tudta meg Balicza Gábortól, az IDC Hungary Kft. vezető elemzőjétől együttműködő partnerünk, a Bitport.hu. Ha hozzávesszük a virtuális privátfelhő szolgáltatásokat (ez az IDC terminológiája szerint ugyancsak publikus szolgátatásnak számít), akkor a nyilvános felhő már 84 százalékát fedi le a teljes magyarországi felhőpiacnak, és a valódi privát cloudmegoldások alig 16 százalékot képviselnek.

A hazai felhasználók egyelőre óvatosak, és ez igaz mind a nagyvállalatokra, mind a kisebb vállalkozásokra. Mindkét kör jellemzően a kevésbé kritikus üzleti alkalmazásokat használja felhős alapokon. Ezt támasztják alá azok a felmérések is, amelyek szerint a felhőszolgáltatások részesedése ma még kevesebb mint az 5 százalékát adja a teljes IT-szolgáltatási piacnak. A legnépszerűbb cloudalkalmazások az IDC szerint a kommunikációs és kollaborációs, valamint az ügyfélkiszolgáló és a tartalomkezeléssel kapcsolatos megoldásokat. A következő években viszont már felhőben is megjelenhetnek a hagyományos integrált vállalatirányítási alkalmazások, mindenekelőtt a HR- és a porfoliómenedzsment.

Ennek megfelelően a magyarországi cégek ma még főként az üzemeltetés jellegű felhőszolgáltatásokat veszik igénybe, legyen szó nyilvános vagy magánfelhős modellekről. Az ebből  származó bevételek értéke 2014-ben 36,78 millió dollárnak megfelelő összeget ért el. A következő években viszont egyre többen igényelhetik a professzionális szolgáltatásokat is, például a felhőhöz

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Ezért jó a felhő a startupoknak
Orvosi tanácsadás, a tűzoltók munkájának biztonságosabbá tétele, az innovációk felkarolása – csak néhány példa arra, milyen alkalmazások számára jelentett komoly növekedést a felhő. A tapasztalatok alapján mind több startupnak és egyéb feltörekvő cégnek ad versenyelőnyt a flexibilis és megbízható felhőszolgáltatás a közép-kelet-európai régióban.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek