Kik azok a mobinauták?

2013. március 14. csütörtök - 19:49 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt években látványosan nőtt az okostelefont használók száma, már közel 2,3 millióan rendelkeznek ilyen készülékkel. Az új ügyfelek kétharmada pedig ezeket választja. Őket mobinautáknak nevezi az Ipsos, róluk készült egy kutatás. A telefon aktív része a mindennapoknak.

„Az okostelefonos vásárlást nemcsak a szükség, hanem az egyre kedvezőbb kereskedelmi ajánlatok is motiválják, illetve azt láthatjuk, hogy 2011-2012 volt egy kiugró növekedés a szegmensben. A legnépszerűbb alkalmazások egyértelműen a játékok, a mobinauták 70 százaléka töltött le már valamilyen játékot, második helyen pedig a navigációs, GPS, illetve közlekedéssel kapcsolatos applikációk” – mondta Szilágyi Ákos az Ipsos senior kutatási elemzője a GazdaságTV-nek adott interjújában.

A szakértő szerint az okostelefon használók kétharmada még éjszakára sem kapcsolja ki készülékét, nappal irodában, munkahelyen, közösségi helyen is használják. „Mára az internetezés gyakoriságában már megelőzi az sms írást is. Tapasztalataink szerint nemhogy nem vonja el, hanem  elő is segíti az okostelefon használat a társasági élet fejlődését” – mondta a szakértő, aki szerint a használók között a férfiak felülreprezentáltak.

 

Ilyen lesz a pénzforgalom a jövőben
Az USA-ban közel 13 milliárd dollárnyi vásárlást bonyolítottak valamilyen mobilfizetési megoldáson keresztül tavaly. A mobilfizetés nagyhatalmai a következő években várhatóan Európa és Észak-Amerika lesznek: 2015-re a tranzakciók 75 százalékát bonyolítják majd a két földrész lakosai és 2017-re akár 90 milliárd dollárnyi forgalmat is elérheti a mobilfizetés. Magyarországon a lehetőség még nem igazán elterjedt, a fizetési szokások itthon is gyorsan változnak azonban.

A várakozások szerint három éven belül a Föld minden második lakosának lesz okostelefonja. (Már ma is rekordokat dönt az értékesítés.) A cégvezetők többsége már ma is rendelkezik ilyennel, igaz, sokan inkább szórakozásra használják. Még. A mobil internet egyre általánosabbá és megbízhatóbbá válásával, valamint a gazdasági helyzet által kikényszerített hatékonyságnövekedés miatt azonban a mobiltelefon az üzleti életben is mind nagyobb szerephez jut. Az Accenture 2012. eleji felmérése azt mutatta, hogy az informatikai szakemberek több mint kétharmada (67 százalék) szerint a mobilitás legalább akkora vagy még nagyobb hatással lesz a vállalatok működésére, mint az internet a 90-es években. A válaszadók hasonló arányban (69 százalék) tervezik, hogy TI-költségvetésük több mint 20 százalékát mobilitással összefüggő projektekben használják fel.

A legtöbb okostelefon-szolgáltatást egyébként többet és rendszeresebben használják a nők a férfiaknál az Ericsson ConsumerLab kutatási eredményei alapján, tehát elsősorban nekik köszönhető az okostelefonok növekvő népszerűsége.

Hasznos mobilos applikációk
CardMunch: az ingyenes applikáció segítségével a kallódó papír névjegykártyáktól szabadulhatunk meg. A lefényképezett névjegykártyát a program automatikusan telefonos kontakttá alakítja, sőt a LinkedIn kapcsolatok közé is beteszi.
Documents to Go: Microsoft Word, Excel, Power Point és PDF fájlok egyszerű megnyitásához és szerkesztéséhez bárhol, bármikor.
Dropbox: gyors és egyszerű módja a fájlok tárolásának és megosztásának. Lényegében pendrive, fizikai eszköz nélkül. Egy kis kliensprogram telepítése után a biztonságos szerveren tárolt fájlok bárhonnan elérhetők, mentődnek valamennyi eszközünkre. Vagyis feltöltünk valamit a gépre, és megosztjuk a mobilról.
Evernote: egyszerűen használható, ingyenes alkalmazás, ami segít mindenre emlékezni, rendet tenni az eszközök és ügyek között. Jegyzetelhetünk, fotókat vagy bármi mást tárolhatunk, tennivalólistákat vagy emlékeztetőket készíthetünk. A program mindezt egyszerűen áttekinthetővé és kereshetővé teszi bárhol, bármikor.
LocalVox: internetes marketingalkalmazás, amelynek segítségével könnyebb lesz az online márkaépítés. Egy kattintással híreket, bejegyzéseket vagy ajánlatokat tehetünk közzé a közösségi oldalaktól a hírlevelekig számos online csatornán.
Mint: több mint nyolcmillió ember használja ezt az ingyenes alkalmazást személyes pénzügyeinek menedzselésére. Nyomon követhetők a költések és bevételek, megtakarítások, könnyebbé válik az előretervezés, és beállítható számos vészjelzés mondjuk szokatlan költés vagy közelgő fizetési határidő esetére.
Whatsapp: a világ egyik legelterjedtebb csevegő alkalmazása (természetesen a Skype mellett), az SMS 21. századi trónkövetelője. Üzenetküldésre a wifi hálózatot használja, nem igényel folyamatos adatkapcsolatot, platformfüggetlen – tehát nem okoz gondot az iPhone–Android–Blackberry átjárás –, és szinte bármit küldhetünk vele. Lehet szöveges vagy képes üzenet, térképhelyzet, névjegy, hangüzenet, de akár konferenciabeszélgetésnek is teret enged, és automatikusan összehangolja magát a telefon kontaktlistájával. Használata az első évben ingyenes, utána 99 cent egy évre az előfizetés. A Facebook épp készül felvásárolni a fejlesztőt, tehát lehet benne valami…
WordShot: instant fordítóprogram androidos telefonokra. A telefon kameráját a kívánt szövegre irányítva azonnali fordítást kapunk. A Live üzemmód szavak, a Photo üzemmód pedig hosszabb szövegek – akár cikkek vagy levelek – fordítását teszi lehetővé. Eddig tíz nyelven elérhető, az angol ingyenes.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek