Kevesebb selejtet hozhat a digitalizáció

2016. augusztus 17. szerda - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az ipari gyártók a digitalizációtól elsősorban a termelés jobb nyomon követhetőségét, a tervezés hatékonyságának növelését és a termelési hibák csökkentését várják – derült ki a Siemens Zrt. megbízásából a hazai közép- és nagyvállalatok körében végzett kutatásból.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az ipari gyártás területén működő szervezeteket is vizsgálta a Siemens Zrt. öt területen (energiaágazat, egészségügy, közlekedés, ipari gyártás és ingatlanfejlesztés) lefolytatott reprezentatív kutatása. A megkérdezett vállalatok 61 százaléka már több mint 3 éve folytat digitalizációs fejlesztéseket, és a korszerűsítések átlagosan 90 százaléka legalább részben igazolta a hozzá fűzött reményeket.

Miért romlik el minden kütyü?
Miért nem működnek a ma gyártott eszközök a végtelenségig, mint a nagymama Rakéta porszívója? Szakértőnk segítségével cáfoljuk a népszerű összeesküvés-elméleteket a gyártók manipulációiról, és a valós okok nyomába eredünk.

Az elemzés szerint az ipari gyártással foglalkozó vállalatok 67 százaléka tervez valamilyen digiatalizációs fejlesztést a következő három évben. 91 százalékuk a termelés folyamatainak jobb nyomon követését, 85 százalékuk a tervezés hatékonyságának növelését, 78 százalékuk pedig a termelési hibák erőteljes csökkentését várja a leendő fejlesztésektől.

Annak ellenére, hogy az eddigi fejlesztések túlnyomó részben sikeresnek tekinthetőek, a jövőbeni digitalizációs törekvéseket több tényező is hátráltatja.  A megkérdezettek 27 százaléka szerint a tulajdonos vagy az anyavállalat ellenállásába ütközhetnek a digitalizációs fejlesztések, míg minden ötödik válaszadó a képzett munkaerő hiányát látja a legnagyobb akadálynak.

A kutatást kezdeményező Siemens Zrt. divízióvezetője, Jeránek Tamás az eredményekre reagálva kiemelte: „A digitálizáció alapvetően változtatja meg az ipari gyártást. Azok a vállalatok, amelyek sikeresen birkóznak meg a hátráltató tényezőkkel, jelentős versenyelőnyre tesznek szert. Az intelligens gépek az adatok elemzésének segítségével optimalizálni tudják működésüket, ezáltal pontosabban, gyorsabban és költséghatékonyabban végezhető a gyártás teljes folyamata a tervezéstől a kivitelezésig.”

Nyakunkon az új ipari forradalom
Több mint 900 milliárd dollárt hozhat a digitális ipari forradalom a cégek várakozásai szerint, ami a költségek csökkenésének, a hatékonyság és a nyereség növekedésének köszönhető. A szervezetek több mint fele két éven belül megtérülést vár. Az informatikai szakemberek iránti igény és az adatbiztonság viszont továbbra is komoly kihívást jelent – áll a PwC globális tanulmányában.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek