Nyaraljon később, júliustól sokat spórolhat!

2009. április 23. csütörtök - 20:36 / EUvonal
  •    

Az Európai Parlament megszavazta az új roaming szabályokat, melyeknek köszönhetően már július 1-jétől az eddiginél lényegesen olcsóbb lesz a mobilhívás, az sms-küldés és a mobil internetezés más uniós országokba történő utazáskor.

Az Európai Parlament strasbourgi ülésén nagy többséggel megszavazta az Európai Bizottság által 2008 szeptemberében előterjesztett, a tagállamokat képviselő Tanáccsal korábban informálisan elfogadott egyezséget a szöveges üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások külföldi használatáról. Az új jogszabály következtében a következő években jelentősen csökken a külföldi mobiltelefon-használat (barangolás, illetve roaming) díja az Európai Unióban.

Olcsóbb telefonálás az unió országaiból

A Parlament megszavazta a más EU-országokban fogadott vagy kezdeményezett mobiltelefon-hívások árának további csökkentését. A külföldről kezdeményezett mobiltelefonos hívások jelenlegi felső díjhatára 2011 júliusáig percenként 0,46 euróról fokozatosan 0,35 euróra, a külföldön fogadott hívásokra vonatkozó díjhatár pedig a mai 0,22 euróról 0,11 euróra csökken.

A meghatározott percdíj-maximumok – áfa nélkül – a következők:

  • 2009. július 1-jétől 43 cent a kimenő, 19 cent a fogadott hívásokért,
  • 2010. július 1-jétől 39 cent a kimenő, 15 cent a fogadott hívásokért,
  • 2011. július 1-jétől 35 cent a kimenő, 11 cent a fogadott hívásokért.

A mobilszolgáltatóknak továbbá legkésőbb a beszélgetés 31. másodpercétől kezdve másodperc alapon kell számlázniuk a barangolásos hívásokat, amely véget vet a fogyasztókra akár 24%-os többletköltséget terhelő jelenlegi gyakorlatnak. Mivel az EU távközlési minisztereinek tanácsa már beleegyezését fejezte ki az új barangolási szabályokra vonatkozóan, a mai szavazás lehetővé tette, hogy az új szabályok még az idei nyári szezon előtt hatályba léphessenek. Az európai fogyasztók akár 60%-ot is megtakaríthatnak az EU-n belüli telefonhasználatra vonatkozó mobiltelefon-számlájukból.

Az Európai Unión belül a külföldről küldött szöveges üzenetek ára július 1-től legfeljebb 0,11 euróba fog kerülni, a jelenlegi 0,28 euró helyett.

Olcsóbb sms- és adatroaming

Az uniós intézmények közötti megállapodás értelmében az (uniós) külföldi üzenetküldés áfa nélkül legfeljebb 11 centbe kerülhet 2009. július 1-jétől.

Az egyéb roaming-szolgáltatásoknál – például e-mailezésnél, mobilinternetezésnél – a képviselők azt határozták meg, legfeljebb mennyit számlázhat a külföldi szolgáltató a hazai szolgáltatónak.

Az évente csökkenő maximumok – áfa nélkül, megabájtonként – a következők:

  • 2009. július 1-jétől 1 euró,
  • 2010. július 1-jétől 80 cen,
  • 2011. július 1-jétől 50 cent.

A túl magas számla látványából fakadó felesleges izgalmak elkerülése érdekében a képviselők megszavazták, hogy a fogyasztók 2010. március 1-jétől ingyenes szolgáltatásként meghatározhassák, legfeljebb mennyit akarnak adatroamingolásra költeni. A választható maximumok egyikének 50 eurónak kell lennie (áfa nélkül). Ez a limit vonatkozik majd mindenkire, aki nem választ más értékhatárt.

A szolgáltatóknak a választott limit 80 százalékának elérésekor figyelmeztető üzenetet kell küldeniük, a maximum elérésekor pedig tájékoztatniuk kell a fogyasztót arról, hogyan folytathatja az adatroamingolást.

Felülvizsgálat 2011-ben

A parlamenti szavazást követően a barangolásról szóló uniós rendelet rendelet – amelyet formailag még az EU Tanácsának is jóvá kell hagynia – 2009. július 1-jétől válik közvetlenül alkalmazandó jogszabállyá az EU mind a 27 tagállamában.

A 2007-ben elfogadott első mobiltelefonos barangolásról szóló európai uniós rendeletet kiegészítő új barangolási szabályok 2012 nyaráig lesznek hatályban. Az Európai Parlament felkérte a Bizottságot, hogy 2010 nyaráig ismét készítsen jelentést az új szabályok működéséről. A Bizottság 2011. június végéig szükség szerint új szabályokra tehet javaslatot.

Forrás: EP Sajtószolgálat / Európai Bizottság